Последни Рецепти
Последни Статии

за анорексията, булимията и орторексия нервоза

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

500 000 българки болни от глад

Във всяко училище има поне по 10 момичета с анорексия

Най-малко по две жени минават през всеки специализиран кабинет по диетология само за ден. Във всяко училище пък има поне по 10 болни момичета. Само за последната година жените с хранителни проблеми са се увеличили с 23%, сочи статистиката.

През 1997 г. булимичките в България са били едва 15% от жените до 30-годишна възраст. Година по-късно болните момичета се увеличават с 1%. До края на 2004 г. са регистрирани 17,5% булимички и анорексички, през 2005 г. вече са над 40 на сто. Жертви на анорексията са предимно тийнейджърките, а от булимия най-често страдат младите жени, обясняват лекарите. Проблемът е, че дамите масово предпочитат да отслабват с гладуване, твърдят лекарите. Едва 1/3 от тях спортуват активно, което е далеч по-ефективно. Напоследък се появи и нова категория пациенти с хранителни проблеми. Това са хора, които страдат от мания за здравословен живот и прекаляват в старанието си, казаха специалистите.

Хиляди у нас страдат от мания за природосъобразен живот. По принцип това е полезно за здравето, но само когато се прави с мярка и след съвет от лекар.

Над 40% от жените между 15 и 40 години у нас страдат от булимия или анорексия, алармират лекари. По официални данни 250 хиляди пациенти са с хранителни проблеми и търсят помощ от докторите. Реалният им брой обаче е двойно по-голям, категорични са експертите. Причината да не са регистрирани всички е, че заболяването се открива трудно. Освен това много момичета се крият и не искат да се консултират с докторите.

Болестта е много опасна, защото уврежда бъбреците, сърцето, черния дроб, създава хормонални проблеми, засягат се щитовидната жлеза и женските полови органи. Смъртните случаи при тези момичета са зачестили значително. Едва 50% от тях живеят повече от 2 г. след откриване на болестта, ако не се вземат спешни мерки, сочи статистиката.

Все по-често жените боледуват едновременно и от булимия, и от анорексия. И двете заболявания увреждат тежко психиката на жената. Тя губи реална представа за външния си вид, живее в постоянен страх да не напълнее и почти не се храни.

Тревожното е и че жертвите на болестта вече не са само сред нежния пол, но и все повече мъже търсят помощ за хранителни проблеми.

Новият феномен при нарушенията в храненето е орторексия нервоза, казват специалистите. За разлика от булимията и анорексията, които представляват обсебване от количествата изядена храна, орторексията е обсебване от качеството на приеманите храни. Тази пациенти се страхуват, че в храната има вредни вещества като сол, мазнини, оцветители, нитрати, консерванти, захар. В резултат те ограничават силно менюто си, губят рязко тегло и стигат до социална изолация.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории