Щрудел
Добави към моето меню
- 1 ч.ч. грис
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. захар
- 1 баклувер
- 1 кг ябълки или тиква
- 1 ч.ч. орехи
- 2 с.л. олио
- 1 ч.ч. олио
Брашното, гриса, баклувера и захарта се разбъркват. Подмазвате тавичката с масло и изсипвате половината от сухата смес. Отгоре се поръсва с олио.
Настръганите ябълки (ако е тиква се настъргва задушава с малко вода за около 10минути) овкусени с канелата и начуканите орехи се изсипва отгоре.
Завършва се с останалата суха смес и отново се поръсва обилно с олио.
Пече се иколо 40 минути на 200 градуса.
Хубаво е щрудела да престои около 12 часа, затова е хибаво да се направи от предния ден. Аз го правя вечер и на другата сутрин е супер:)
Щрудел с бутер тесто и ябълки
500г многолисто тесто
500г ябълки
1/2 чаена чаша захар
2 с.л. стафиди
1 ч.л. канела
пудра захар за поръсване
Развийте многолистното тесто, по средата на ивица насипете настърганите ябълки, смесени със захарта, канелата и стафидите. Завийте на руло.
Сложете го в тавичка с ръба на долу. Изпечете го в предварително сгорещена фурна. Още топло поръсете с пудра захар.