Балканска кралица
Добави към моето меню
- 800 гр телешко месо
- 5 скилидки чесън
- 6-8 глави лук, нарязан на филийки
- за заливката:
- 1 ч.ч. бяло вино
- червен пипер 1 ч.л.
- наситнена люта чушка по желание
- 1 връзка магданоз
- 2 с.л. свинска мас или олио
Шпековате телешкото месо със скилидките чесън. Подреждате го в голяма йенска тенджера или пръстен гювеч. Покривате го с лука, нарязан на колца. Заливате го със заливката. Печете около един час на 220 градуса, плътно завито с фолио или с капака на съда.
Това е едно от любимите ни ястия приготвяни през зимата – събираме се около камината и докато мъжете опитват ракките и туршите, а ние жените си разкажем куп неща за децата и за работата, камината гори, а яденето е станало готово.
Задължително се поднася с червено вино, а гарнитурата по желание на домакинята.