Пържени малки лукчета
Добави към моето меню
- малки лукчета (арпаджик) – 400-500 гр.
- растително масло – 1/2 ч.ч.
- краве масло – 1/4 пакетче (ок. 30 гр.)
- галета – 3-4 с.л.
- настърган кашкавал или сирене – 1-2 с.л.
- червено вино – 2-3 с.л.
- пудра захар – 1 ч.л.
- сол – на вкус
В силно загрятото растително масло се поставят почистените лукчета и се пържат до порозовяване. Изваждат се в предварително затоплен керамичен съд, на дъното на който е сипано виното, подсладено с пудрата захар, и се похлупват с капак. Кравето масло се загрява и се смесва с галетата и кашкавала (сиренето). Сместа се разбърква добре и с нея се наръсват изпържените лукчета.
Ястието е добра гарнитура за тежки печени и шпиковани меса.