Пърженки
Добави към моето меню
- изцедено кисело мляко – 2 ч.ч.
- яйца – 4 бр.
- сода бикарбонат – 1 ч.л.
- ванилин – 2 бр.
- пудра захар – 4 с.л.
- брашно – 1 1/2 ч.ч.
- растително масло – 1/2 ч.ч.
- сол – на вкус
От брашното , пресято със содата, и яйцата, разбити с киселото мляко и щипка сол се приготвя меко тесто, което се разточва на кора с дебелина ч пръст. С чаша се изрязват кръгчета, в средата на които с по-малка чашка или напръстник се прави дупка. Пържат се до светлокафяво оцветяване в загрятата мазнина и докато са топли се наръсват обилно с пудрата захар, ароматизирана с ванилията.
Поднасят се топли с мармалад или компот.