Спаначник (спаначена баница)
Добави към моето меню
- спанак – 500 гр.
- зрял лук (кромид) – 3-4 глави
- олио – 4 с.л.
- прясно мляко – 2 ч.ч.
- яйца – 5 бр.
- сол, юзум – на вкус
- точени кори за баница – 1 пакет (500 гр.)
- Нарежете спанака на ивици и го попарете във вряла вода за няколко минути.
- Нарежете лука на дребно и го запържете в 3 с.л. олио, добавете спанака и свалете от огъня.
- За да получите плънката прибавете към сместа прясното мляко, яйцата и подправките. Разбъркайте.
- Корите се навиват на руло като слагате кората върху вестник, сипвате с лъжица от сместа и разнасяте. Повдигнете постепенно вестника от едната страна така че кората да се навие образувайки руло.
- Наредете рулата в намазнена тава и намажете отгоре на ръка с останалото олио.
- Изпечете в силна фурна.
Спаначника се комбинира много добре с кисело мляко. Препоръчва се да се сервира топъл или със стайна температура.