Сирене по шопски
Добави към моето меню
- 500г сирене
- 40г масло
- 1 ч.л. червен пипер
- 5 яйца
- 2 червени домата,
- лютиви чушки
- Сиренето се обезсолява и се нарязва на 5 филийки, които се слагат в намазано с масло пръстено гювече
- Върху всяка филийка се поставя кръгче от домат и се поръсва част от маслото.
- Гювечето се слага в студена фурна и се вклщчва фурната. Пече се до готовност.
- Изважда се и върху всяка филийка се счупва по едно яйце и се поръсва с останалото масло, оцветено с червения пипер. Прибавя се по 1 лютива чушка.
- Гювечето отново се слага във фурната до запичане на яйцата.
Вместо в едно гювече, може всяка от филиите да се сложе в отделно малко гювече, така всяко гювече представлява отделна порция.
рецепта за сирене по шопски за 4 гювечета
400 г сирене
2 с.л. олио
4 яйца
2 домата
червен пипер на вкус
по желание по едно люто чушле
Нарязаното на порционни парчета сирене се поставя в пръстени гюведжета, предварително може да посипете парченцата сирене с подправки – магданоз, чубрица, босилек. Върху сиренето се слагат дребно нарязаните обелени домати и част от олиото.
По желание се добавя малка разцепена люта чушка. Най-отгоре се поставя кръгче домат.
Ястието се запича леко във фурната, след което във всяко съдче се добавя по едно яйце. Останалата мазнина се разпределя, отгоре се поръсва с червен пипер.
Ястието отново се запича. Поднася се веднага.
Идея: вариант, който много харесваме у дома е когато на дъното на гювечето се сложи една нарязана на парченца печена чушка.
Сирене в гювече с колбас
рецепта е вариант на сирене по шопски, но сколбас
300 г обезсолено сирене
50 г колбас, филе или кремвирш
1 яйце
1 домат
10 г краве масло
1 люта чушка, по желание или само за украса
1 щипка чубрица
Гювечето за печене се намазва с маслото, дъното му се покрива с половината от нарязания на филийки домат. Натрошава се половината от сиренето, прибавя се половината отколбаса и процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите.
Най-отгоре се слагат останалите резени домат, подправя се с чубрицата и се счупва яйцето. Гювечетата се слагат в студена фурна и се пекат 10-15 минути при температура 180-200 градуса. Сервира се с люта чушка.
biva 😉