Последни Рецепти
Последни Статии

Праз Лук

Добавено в Зеленчуци

Добави към моето меню

[art_img=praz.jpg Праз лук]

Празът спада към сем. Кремови. Използват се белите луковици, както и белите, преливащи в зеленикаво към края си, дълги 15-25 см. стъбла. Зелените пера могат да се използват за подправка.

Подготовка: Празът се изчиства от корените и външната повредена обвивка, перата се отрязват. Необходимо е много старателно измиване.

Характерни особености:
– нискокалотичен;
– лек вкус, наподобяващ този на кромид лук;
– бързо се сварява;
– съхранява се продължително време;
– сравнително устойчив на измръзване.

Време на зреене: От септември до май.

Подходящ за гарнитура към: пържено свинско месо, говеждо месо, кюфтета, пържено или панирано птиче месо и риба.

Лечебни свойства на растението: действа пикочогонно, стимулира храносмилането, изхвърля шлаките, регенерира кожата, възбужда жизнеността, действа дезинфекциращо (антисептично).

Хранителна стойност: 38 ккал = 159 kJ

100 гр пресен зеленчук съдържат:

Хранителни вещества:
белтъчини 2,24 г
мазнини 0,34 г
въглехидрати 6,27 г
Витамини:
провитамин А 6 мг
витамин А 4,100 мг
Витамин B1 0,100 мг
Витамин B2 0,006 мг
Витамин B3 0,530 мг
Витамин C 30,000 мг
Витамин E 2,000 мг
Минерални вещества:
Калций 87 мг
Калий 225 мг
Натрий 5 мг
Фосфор 46 мг
Хлор 99 мг
Магнезий 18 мг
Сяра 17 мг
Микроелементи:
Желязо 3,10 мг
Мед 0,15 мг
Цинк 0,31 мг
Флуор 24,00 мг
Манган 1,00 мг
Други:
Целулоза 1,29 г
Вода 89,0 г
Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории