Манастирски гювеч
Добави към моето меню
- 1 кг месо (свинско или агнешко)
- 2-3 глави кромид лук
- 500 г пресни гъби
- 2-3 червени домата
- 3-4 пиперки
- 3/4 ч.ч. мазнина
- 1/2 ч.ч. ориз
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.ч. вино
- магданоз
- сол и черен пипер – на вкус
- Месото се нарязва на парчета и се запържва леко в 2-3 с.л. от мазнината, след което се изважда.
- В същата мазнина се запържва леко ситно нарязаният лук и се прибавя част от ситно нарязаните червени домати и червения пипер.
- Връща се месото, послява се, залива се с гореща вода и виното се оставя да заври.
- Прибавят се гъбите, а след десетина минути – пиперките, нарязани на ивички.
- Като омекнат месото и гъбите, се прибавят останалата мазнина и изчистеният и измит ориз.
- Ястието се прехвърля в гювеч и се пече.
- Десетина минути преди изваждането му от фурната се прибавят останалите домати, нарязани на едро.
- Готовият гювеч се поръсва с прясно смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз