Последни Рецепти
Последни Статии

Червено

Добавено в Диети, Любопитно

Добави към моето меню

Червеният цвят гарантира намаляване на теглото?

Смята се, че червеният цвят възбужда апетита. Но учени от Германия и Швейцария са се опитали да опреваргаят това разпространено мнение. Съгласно изводите от тяхното изследване червеният цвят на съдовете за хранене способства намаляване на теглото.

Червеният цвят, традиционно се асоциира със забрана – червен сфетофар, червен знак стоп … На човек му е трудно да изяде много, ако му е поднесено в съдове с този агресивен цвят. По същия начин влияе и върху пиенето на течности.
Учените ни уверяват, че употребата на червени съдове може да намали приема на храна и напитки до 40%

red dishes
За потвърждение на своето твърдение специалитите провеждат експерименти. В първия експиремен участват 41 студенти от Швейцарски университет. Предложили им да пият чай от чаши в два различни цвята – червен и син. Студентите, които пили от червените чаши изпили 44% по-малко чай от тези, които пили от сини чаши.
Във втория експеримент участвали 109 доброволци – на тях им предложили тестени закуски, които им поднесли върху бели, сини и червени чинии. Оказало се, че закуските поднесени в сини или бели чинии се им се узладили 3 пъти повече, докато от червените вземали три пъти по-малко.

Урсула Аренс (Ursula Arens) от Британската диетологична асоциация се съгласява със заключенията на колегите си. Тя допълва, че освен всичко останало червеният цвят създава и чувство за тревожност.

Не всички учени са готови да приемат това твърдение. Някои специалисти са съгласни с твърдението, че червеният цвят влияе върху състоянието на стрес, но и някои хора могат да консумират по-големи количества храна, когато са в стресова ситуация, затова за тях да се хранят в червени съдове за храна е неприемливо.

От друга страна цветът също може да играе роля и при опковката на продукта. Колкото е по-калоричен даден продукт и неговата опаковка е сигнално червена може да бъде знак да се замислим за дадена покупка, ако сме на диета.

Вие как мислите? Влияе ли цвета на съдовете от които се храним?

red blu dishes

Сещам се за нещо – в нашето семейство имаме бутилки за вода, туристически, които могат да се слагат на колелото и да се закачат на самара. Оказва се, че всеки иска да пие от синя бутилка, а червената се е оказвала почти винаги пълна на края на някой преход.

източник The Times of India

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории