Последни Рецепти
Последни Статии

Френско грозде

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Френското грозде е много красиво, вкусно, нежно на вкус и полезно, като касиса, който понякога бива наречан черно френско грозде. Факт е, че си приличат много на външен вид при мен в градината има черно – касис, червено – френско грозде, от кулинарни сайтове разбрах, че има и бяло.

Освен много красиво за украса, полезно като плод, френското грозде се оказва и модерно като здравослона храна – наричат го „червеното злато“. Така че на чакайте, ако имате градина заседете едно храстче поне, което още на 2-рата година ще ви зарадва с плод.

През юни и юли може да украсяваме различни десерти с него и дори купичка сладолед поднесен с няколко зрънца френско грозде изглежда по-апетитно.

frensko grozde pix

Плодовете на френското грозде започват да зреят в края на май, юни до юли по високите места. Не може да се съхранява дълго време, но затова се запазва много добре, ако се съхранява във фризер.
До 3 дни може да се съхранява в хладилник

Когато се използва трябва да суха и да не е повредена, т.е. зрънцата да са здрави.

От френско грозде може да се приготвя сироп, желе, заради едрите семки е хубаво да се прецеди за да се отделят. И може да проготвите ароматен ликьор. Може да комбинирате с вишни, касис, арония и шепа боровинки.

grensko grozde 2018

Много красиво е като се използва за декорация на различни сладкиши и сладолед.
Малка шоколадова торта с червен касис
Малка шоколадова торта с червен касис

Най-голямата ценност на френското грозде е високото съдържание на
Кумарини
Които могат да се използват като природно лекарство при разширени вени др заболявания, тъй като спомагат за уплътняване на стените на кръвоносните съдове и за намаляване на тяхната пропускливост с последващо предотвратяване на образуването на отоци, а също така влияят благотворно на съсирването на кръвта.
Съдържа около 10% захари
Около 3-4% киселини, основно лимонова

Витамини С, Р и др. полезни вещества.
Последни проучвания върху биохимичния му състав откриват неоценими за здравето флавоноиди, които по своя антиоксидантен потенциал превъзхождат 20 пъти витамин С.
Общото съдържание на витамини е по-малко отколкото в касиса, но повече от колкото в малини и ягоди. По съдържание на йод, колкото в райска ябълка. Желязо колкото в др плодове.

Може да замени лекарствани препарат по съдържание на пектини, затова се препоръчва за подобряване на работата на храносмилателната система, като потогонно и пикочогонно средство, като противовъзпалително, слабително и кръвоспиращо.
Както в прясно състояние, така и термично обработено подобрява апетита и усвояването на хранителните продукти.

Сок от френско грозде утолява жаждата и освежава в горещото време, като има и общо укрепващо действие. Затова се препоръчва при болни с висока температура и като потогенно средство при простудни заболявания.

frensko grozde

Малките червени плодове на фреснкото грозде съдържат и голямо количество калий, необходим за добра функция на сърцето и регулиране на водно-солевия баланс в организма. А това означава без сърцебиене, отоци и подпухване в горещините.

За хората с нисък хемоглобин също е препоръчително да консумират този плод, той има и високо съдържание на желязо.
И не на последно място – всеки може да хапва добри количества без притеснение – в 100 г има само 38 калории.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории