Последни Рецепти
Последни Статии

Яжте риба намалява риска от сърдечни болести

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Много са причините рибата да заеме важно място в хранителния режим, оповести Американската асоциация за сърдечни заболявания.

Препоръчително е риба да се консумира най-малко един-два пъти седмично. Най-добрият избор е риба, съдържаща голямо количество омега-3 мастни киселини. Такива са сьомга, риба тон, скумрия, пъстърва, херинга, сардини.

Важно е как е приготвена рибата. Но какъвто и да е изборът, рибата не трябва да е пържена. Изследвания показаха, че любителите на пържена риба са с увеличен риск от сърдечна недостатъчност.

riba mazna pix

“Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителен ефект, който позволява да се избегне втвърдяването на артериите”, заяви Соня Ангелоне от Американската академия по хранене и диетология. “Освен това те затрудняват образуването на кръвни съсиреци и допринасят за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта”, пояснява тя.

“Изследвания установиха благотворния ефект от консумацията на богата на омега-3 мастни киселини риба, особено когато с нея са заменени съдържащи наситени мазнини нездравословни храни, като месото”, отбеляза експертът Ерик Рим от Харвард.

Статистика показва, че хората, които най-малко веднъж седмично консумират риба, са с понижен риск от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт.

Резултатите от две изследвания сочат, че заменянето на едва 3% от калориите от протеини от обработено месо с протеини от риба води до 31-процентно намаляване на риска от смърт вследствие на сърдечни проблеми или инсулт. Следователно от съществено значение е червеното месо и други по-малко здравословни храни да бъдат заменени с риба, но не и пържена.

riba salmon pix

Изследвания, обхванали 90 000 американци, показаха, че хората, които консумират пържена риба поне веднъж седмично, са с 48% по-голям риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с онези, които по-рядко ядат пържена риба.

Рибата има благотворен ефект и за хората, които са с болни сърца. Преживелите инфаркт хора, които два пъти седмично ядат риба, са с 27% по-малък риск да умрат през следващите две години в сравнение с онези, които не консумират риба.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории