Последни Рецепти
Последни Статии

Преработената храна води до напълняване

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Американски специалисти установиха, че свръхпреработената храна стимулира апетита и предразполага хората към напълняване, съобщи Би Би Си.

Големите вреди от преработените храни
processed food pix

Когато хората ядат такива храни, дневните калории, които поемат, са средно с 500 повече, но могат да достигнат и 1500. При пресните храни не се наблюдава такъв ефект.

Възможно е свръхпреработените храни (processed food) да въздействат върху хормоните, които регулират усещането за глад, казаха специалистите на Американските здравни институти.

processed-foods

Съвет: Яжте повече храна, която расте в градината, отколкото пакетирана

Има научни спорове относно дефиницията на свръхпреработена храна, но водещият изследовател д-р Кевин Хол казва, че тя е като „порнография – трудно е да я дефинираш, но я разпознаваш, когато я видиш“.

Сред предупредителните сигнали са непроизносими компоненти, повече от пет съставки на етикета и „нещо, което баба ви не би разпознала като храна“.

В изследването са участвали 20 души на средна възраст 31 години. Две седмици всеки от тях получавал свръхпреработена храна, а след това – две седмици – пресни продукти. Доброволците можели да ядат колкото искат. За две седмици на свръхпреработена храна те напълнели средно с 1 кг.

Нивата на хормона на глада грелин намалели по време на периода с прясна храна.

Авторите на изследването отбелязаха, че менюто със свръхпреработена храна излиза значително по-евтино.

photo: https://sanesolution.com/the-effects-of-processed-foods/

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории