Последни Рецепти
Последни Статии

Пъстърва

Добавено в Кулинарен справочник, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Пъстърва
В магазина пъстървата варира около 10 лв за кг, което са около 4 средни риби – вечеря за едно 4-членно семейство. Обикновено се има в предвид пъстърви, като група, която включва дъгова пъстърва, балканска пъстърва, сивена и хибридите между тях. Тези видове обитават горните течения на реките, високопланинските езера и язовири, които са богати на кислород.

Описание (в естествена среда): Пъстървата е продълговата и петниста риба, оцветена с разнообразни нюанси от сребристо-сиво до кафяво. Дължината й варира от 15 до 80 см, а теглото от 0,220 кг до 22 кг.

Описание (в търговската мрежа): Месото на пъстървата обикновено е розово-бяло, а при някои видове е тъмно-червено. То е нежно, с плътна структура и с умерено до високо съдържание на мазнини. Пъстървата е предпочитана поради лесната и бърза обработка и отсъствието на кости в месото.

pustyrva
Пъстърва уловена в Доспат

Търговски вид: цяла (прясна или охладена), филе.

Най-добра за готвене: Цялата пъстърва обикновено се приготвя пълнена или печена. Филетата могат да бъдат пържени, задушавани в мазнина, варени на пара, печени на скара, на жар и във фурна. По-малките пъстърви се пържат цели, като най-добрият начин е оваляни в брашно, изпържени до златисто в чисто масло и подправени с лимон и магданоз. Съчетава се чудесно с лук, чесън, гъби и бекон.

Купувайте пъстърва със светла и лъскава кожа, чието месо “трепти” и променя отражението си.

Хранителна информация за 100 г дъгова пъстърва (прясна):

* Калории: 138 Ккал
* Калории от мазнини: 49 Ккал
* Мазнини: 5,4 г
* Наситени мазнини: 1,6 г
* Омега-3 мастни киселини: 0,6 г
* Холестерол: 59 мг
* Протеини: 20,9 г
* Натрий: 35 мг
* Калий 451 мг
* Желязо 1,9 мг
* Калций 67 мг

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории