Рибата удължава живота
Добави към моето меню
Учени от Харвардското училище по обществено здравеопазване установиха, че хората, които включват в менюто си
Две порции риба на седмица удължава живота с две години
Оказва се, че омега 3 мастните киселини, на които са богато рибите и морските дарове намалява с 35% риска от възникване на болести на сърцето и кръвоносните съдове.
антипаста – калмар задушен в доматена паста, миди, пастет от бяла риба с масло и др – снимката е от ресторант в Италия
Но това изследване е уникално, доколкото чрез него за първи път се намира връзка между смъртност и наличие на омега 3 мастните киселини в организма.
По време на изследването са анализирани медицинските картони на 2 700 американци на възраст над 65 години. Резултатите от анализа показват, че хората с високо ниво на омега 3 мастните киселини с 27% изпитват по-малък риск от възникване на инфаркт
По думите на д-р Дариуш Мозафариан включването на риба в менюто винаги се е смятало за полезно за организма на човек, но това е първото изследване, което дава светлина на взаимовръзката между омега 3 мастни киселини и смъртност сред възрастните хора.
Резултатите от това изследване показва колко е важна адекватната концентрация на омега 3 мастни киселини в кръвта на човек за кръвоносната система и сърцето. Учените се надяват, че този факт ще бъде използван за по-дълъг живот на средна възраст.
А вие обичате ли риба?
Колко често включвате в седмичното си меню риба?