Последни Рецепти
Последни Статии

Мазна риба за по-добра памет

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Мазна риба за по-добра памет
Установено е още едно полезно свойство на рибеното масло

Изследователи от университета в Ливърпул откриха още едно полезно свойство на рибеното масло. Оказва се, че този супер продукт е способен да неутрализира вредното въздействие на фаст фуд храната на мозъка на човек.
Първоначално екипът са си били поставили за цел да изяснят как омега 3 мастните киселини, които се съдържат в рибеното масло влияят на процеса на отслабване. Но не установили пряка връзка между влияние на рибеното масло и процеса на отслабване, но установили друго – зависимост между консумацията на фаст фуд, мазна риба и процеса на нейрогенеза.

риба цаца
Перфектната комбинация – цаца, бира и картофки, снимка Ирина Кърпарова

Известно е, че фаст фуд храната способства за нарушаване на процеса на нейрогенеза, в резултата на който се генерират нови нервни клетки. Повече от 10 години изследвания показват, че хранене при което е включено мазна риба стимулира ръста на нейроните и оказва положително въздействие на областта в мозъка отговаряща за памет, обучение и по този начин неутрализира въздействието на наситените мазнини на мозъка.
Доктор Люси Пикаванс (Lucy Pickavance) добавя „Рибеното масло, както се оказва не влияе пряко на намаляване на теглото, но може да преустанови процеса на вредното въздействие на наситените мазнини, които се съдържат в нездравословната храна на мозъка“

Колко често включвате във вашето меню риба?
Привърженик ли сте на „Петък –ден за риба“? Коя е любимата ви рецепта с риба?

риба
Рибен пазар в Анталия

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории