Домашен пълнозърнест хляб
Добави към моето меню
Домашен пълнозърнест хляб
рецепта споделена от Радостина Добрева
Продукти
400 г бяло пшенично брашно,
100 г пълнозърнесто брашно тип “Грахам”,
300 мл топла вода,
1/2 кубче мая,
1 с.л. захар,
1ч.л. сол,
1 с.л. зехтин
Рецепта за Домашен пълнозърнест хляб
• Маята се разтваря в топлата вода, заедно със захарта и 2 с.л. брашно и се оставя да се активира.
• Брашната се пресяват в купа със солта, прави се кладенче, добавя се зехтина и шупналата мая.
• Замесва се меко тесто.
• Оставя се да втаса. Премесва се отново за кратко, оформя се на хляб и се оставя още 15 мин.
• Накрая се слага в тава, маже се с белтък, посипва се със семена, правят се разрези и се пече на 180 градуса до готовност.
• След като се извади се покрива с кърпа и се напръсква с вода. Оставя се да изстине и тогава се реже.
Рецептата е от блога на Емилия Таракчиева