Последни Рецепти
Последни Статии

Риба и зеленчуци изглаждат бръчките

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Риба и зеленчуци изглаждат бръчките

Едва ли има човек, който да не е чувал за антиоксиданти. И едва ли са много тези, които знаят какво точно се крие зад този термин.
Всъщност той е много тясно свързан с друго научно понятие – свободните радикали. Когато клетките ни преработват храната, която консумираме, се получава нужната ни жизнена енергия, но се отделят и въглероден двуокис, вода и остатъчни продукти. Същото става и при усвояването на кислорода от въздуха. Свободните радикали са нестабилна субстанция с висока енергия, която смущава естествения биологичен процес на клетките. Този биологичен процес тече непрекъснато. Те допринасят за много дегенеративни заболявания. Смята се, че имат отношение към процесите на стареене. Доказано е, че имат отношение към образуването на атеросклеротичните плаки в съдовете, към имунната система и др. Трябва да се знае, че образуването на свободни радикали в нашия организъм е физиологичен процес.
Антиоксидантите деактивират свободните радикали. По принцип в организма има баланс между антиоксидантите и свободните радикали. Проблемите настъпват, когато равновесието се наруши. А това се получава при злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, нерационално хранене, тежка физическа работа и др. Антиоксидантите са естествени съединения, които се съдържат в храната и имат способността да неутрализират нестабилните кислородни молекули, носители на свободните радикали. По този начин те предпазват клетките от разрушаване.

С храната си ние приемаме известно количество антиоксиданти във формата на витамините С, Е и А (бетакаротин). Набавят се предимно с пресните плодове и зеленчуци, а витамин Е – с ядките. Микроелементите селен и цинк също имат такъв антиоксидантен ефект. Те се съдържат най-много в рибата, морските дарове и месото.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории