Последни Рецепти
Последни Статии

глухарче

Добавено в Билки

Добави към моето меню

Казват, че колкото повече имена има една билка, толкова е по-ценна. Това особено се отнася за глухарчето, известно още като жълтурче, жълта млечка, радика, бърдоква, конско цвете.

Мед от глухарчета 1
Рецепти с глухарче

В медицината го наричат Taraxacum officinale и го препоръчват като елемент от терапията на чернодробни увреждания и камъни в жлъчката, бъбреците и пикочния мехур.

Прилага се още за стимулиране на апетита, храносмилането, обмяната на веществата. Идеално действа при затегнат стомах и газове в червата.

Народните лечители препоръчват глухарчето при диабет, анемия, ревматични болки, екземи, за промивки срещу очни възпаления и за гаргара при болки в гърлото.

Със сока от това цвете се церят брадавици.

Отдавна е известна славата на глухарчето като противоглистно средство. Когато се използва за лечение, горчивината от листата му не бива да се премахва. Тя се причинява от вещества, на които се дължи част от целебното му влияние.

gluharche 1

Глухарче
Описание: Многогодишно тревисто растение високо до 30 см, чиято надземна част се състои от розетка от листа и цилиндрично, кухо стебло, на върха на което се намира една цветна кошничка. Листата са неправилно изрязана петура, с едри заострени дялове. Цветната кошничка е съставена от жълти, езичести цветове. Плодът е елипсовиден. Растението развива късо коренище, преминаващо в дебел месест корен, дълъг до 20 см. Цъфти от ранна пролет до есента
Разпространение: Расте из цялата страна по песъчливи места, из ливадите и пасищата, по зелените площи на паркове и градини.
Употребяема част: Използват се корените, събрани през есента, когато листната розетка започва да увяхва. Корените се изкопават, изчистват от пръста и от кореновата шийка и се измиват със студена вода. След отцеждане на водата корените се изсушават.
Действие: Жлъчегонно, жлъчетворно, общотонизиращо, пикочогонно.

Приложения:
* при стомашно-чревни и жлъчни заболявания
* за стимулиране секрецията и тонуса на храносмилателната система
* за засилване на апетита, като слабителни, глистогонни и диуретични средства
* пресните листа – за лечение на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет

Вкусни пролетни и полезни рецепти с глухарче
В случай че листата се употребяват за тонус и разнообразяване на пролетната трапеза, те могат да киснат около 30 мин в хладка вода или да се варят в малко вода до промяна на цвета им. Така се отстраняват техните горчиви вещества.

Рецепти с глухарче: Избрани кулинарни рецепти с глухарче

Салата от глухарче
После листата се нарязват, посоляват и подправят със зехтин и лимон. Към тях се прибавят малко нарязан зелен лук, магданоз, копър, маслини. Получава се салата, която е истинска бомба от витамини и е идеално средство срещу пролетната умора.

Листата на това цвете могат да бъдат задушени, както се задушава спанак. Нарязани на ситно, те са чудесна добавка към пюрета супи, чорби.

И една рецепта за повишаване не само на общия, но и на сексуалния тонус. Изсушени корени от глухарче се изпичат във фурна, докато придобият кафяв цвят. Оставят се да изстинат и се смилат с кафемелачка. Полученото кафе се смесва с конфитюр от смокини или горски плодове. Приема се по една супена лъжица преди ядене в продължение на 14 дни. Тонизиращият ефект се усеща още през първата седмица.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории