Последни Рецепти
Последни Статии

Ползи от рибеното масло

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Има много хранителни добавки. Но само някои от тях наистина вършат работа. Такава е и рибеното масло, което може и вие да сте пили като малки. Не случайно една от препоръките в здравословното хранене е за две порции риба през седмицата.

Рибеното масло през бременността засилва растежа на детето през първите шест години. Учени от университета на Копенхаген установиха, че когато майките пият хапчета с рибено масло през последните месеци от бременността, децата им качват килограми през първите години по-бързо, но тлъстините им не са повече, отколкото на другите малчугани.
Учените са работили със 736 бременни жени, които са получавали ежедневно или рибено масло, или зехтин от 24-ата седмица на бременността до една седмица след раждането. Те са измерили ръста, теглото, обиколката на главата и кръста на децата 11 пъти от раждането до 6-годишна възраст.

Децата са изследвани и с двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия на 3,5-годишна възраст и 6-годишна възраст. Така е установено, че нямат излишни тлъстини.
Рибеното масло съдържа мастни киселини с дълги вериги. Те са полезни и за развитието на мозъка на бебето, както преди да се роди, така и през първите месеци от живота му, особено ако е кърмено.

Друг изследвания показаха, че мастните киселини от рибата предпазват мозъка от Алцхаймер.

fish oil pix
Учени съветват да си набавяме омега-3 мастни киселини с риба, а не с таблетки

10 причини да хапваме рибено масло
Това са научно доказани предимства от консумацията на рибено масло.

1. Заздравява сърцето
В него откриваме Омега-3 мастни киселини. Те понижават нивата на триглицериди в кръвта и помагат за потискане на неравномерния сърдечен ритъм. Нещо повече – намаляват риска от инфаркт и сърдечен удар.

2. Подобрява паметта
Рибеното масло е натурален продукт, който е ключов за оптималната мозъчна функция. Тук на помощ идват отново Омега-3 мастните киселини, които са основни градивни елементи на мембраните и клетъчните структури. За да изпълняват качествено своята функция, нашите нервни клетки също се нуждаят от тези киселини. Проучванията са показали, че рибеното масло подобрява паметта. Уви, този ефект намалява с възрастта.

3. Намалява теглото
Няма как да отслабнете без физическо натоварване и здравословно хранене. Ако обаче добавите рибено масло към вашата диета, със сигурност ще ускорите процеса. То намалява апетита, подобрява ефективността на тренировъчната програма и свежда до минимум съхранението на мазнини в организма.

4. Подобрява настроението
Редовният прием на рибено масло подобрява работата на серотонина – вещество в мозъка, което е отговорно за регулиране на настроението и когницията. Същевременно намалява мозъчното възпаление и улеснява неговото освобождаване. Серотонинът помага за подобряване на настроението и социалното поведение, ускорява процеса за взимане на решения и най-вече – кара ви да се чувствате щастливи.

5. Редуцира негативните вредите от замърсения въздух
Можете да намалите вредите, които замърсеният въздух оказва върху нашето тяло, с близо 30-50 процента. Омега-3 мастните киселини предотвратяват и облекчават възпалението и оксидативния стрес, причинени от замърсяването на въздуха.

fish oil pix 1

6. Брани зрението
Рибеното масло е способно да облекчи синдрома на сухото око и да предотврати ранното развитие на макулна дегенерации. Омега-3 мастните киселини помагат за поддържане на здравословно ниво на влага в зрителните органи и улесняват отделянето на сълзи.

7. Допринася за красива кожа
Омега-3 мастните киселини регенерират увредените кожни клетки отвътре благодарение на способността си да възстановяват клетъчните мембрани. Имат силен противовъзпалителен ефект и съответно – намаляват зачервяването и правят кожата ни по-красива.

8. Облекчава депресията
Омега-3 мастни киселини могат да бъдат полезни за облекчаване на депресия. Какъв е точният механизъм на действие? Учените все още не са сигурни. Въпреки това повишените нива на Омега-3 мастни киселини влияят пряко върху тези на серотонина. Доказано е, че депресията в страните със зачестена консумация на риба е много по-малка, отколкото в останалите.

9. Укрепва имунната система
Диетата, богата на Омега-3 мастни киселини, може да увеличи активирането и броя на B-клетките в организма и следователно – неговата способност да се бори срещу заболяванията. Рибеното масло помага на имунната система, като подобрява химичния състав на кръвта и намалява възпалението.

10. Поддържа тялото по време на бременност
Омега-3 мастните киселини са важни градивни елементи на очите, мозъка и нервната система. За майките това вещество е от решаващо значение за подпомагане на имунната система, следродилното настроение и общото благосъстояние.

Важно! Не консумирайте рибено масло, без да се консултирате с личния лекар. Напълно възможно е вашето медицинско състояние и лекарства, които приемате в момента, да са несъвместими с тази добавка

Изтчник: BrightSide, в. “Дейли мейл”

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории