Последни Рецепти
Последни Статии

Шафран

Добавено в Подправки

Добави към моето меню

Шафранът е най-скъпата подправка в света и може би най-ценената в кулинарната индустрия.

Знаем, че в България се отглежда маслодайна роза, че страната ни е най-голям проозводител на лавандула. Оказва се, че скоро може да е лидер по производство на шафран.

Близалцата на шафрана се използват като подправка в кулинарията също и във фармацевтичната индустрия.

Рецепти в които има добавени и щипка шафран
shafran

Расте интересът към отглеждането у нас на най-скъпата подправка – шафран. Засетите площи през 2018 г. надхвърлят 6500 дка, като най-много са те в областите Силистра, Шумен и Русе. Повече от 1 тон е произведеното количество тази година, съобщи Хасан Тахиров – председател на Българската асоциация на производителите на шафран за БНР.
Иран продължава да е лидер в производството на тази култура, но с помощта на държавата до няколко години България може да заеме челното място, категоричен е Тахиров.

saffron pix 1
България е все още нов играч на международния пазар на шафран. Затова стоката се предлага на много ниска цена – 10 лв за грам или 10 000 лева за килограм. В бъдеще цената ще е много по-висока, защото българският шафран е един от най-качествените на световно ниво, коментира Тахиров.
Той съобщи, че се водят разговори с политици изоставените земи да се използват за сеитба на тази култура.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории