Шафран
Добави към моето меню
Шафранът е най-скъпата подправка в света и може би най-ценената в кулинарната индустрия.
Знаем, че в България се отглежда маслодайна роза, че страната ни е най-голям проозводител на лавандула. Оказва се, че скоро може да е лидер по производство на шафран.
Близалцата на шафрана се използват като подправка в кулинарията също и във фармацевтичната индустрия.
Рецепти в които има добавени и щипка шафран
Расте интересът към отглеждането у нас на най-скъпата подправка – шафран. Засетите площи през 2018 г. надхвърлят 6500 дка, като най-много са те в областите Силистра, Шумен и Русе. Повече от 1 тон е произведеното количество тази година, съобщи Хасан Тахиров – председател на Българската асоциация на производителите на шафран за БНР.
Иран продължава да е лидер в производството на тази култура, но с помощта на държавата до няколко години България може да заеме челното място, категоричен е Тахиров.
България е все още нов играч на международния пазар на шафран. Затова стоката се предлага на много ниска цена – 10 лв за грам или 10 000 лева за килограм. В бъдеще цената ще е много по-висока, защото българският шафран е един от най-качествените на световно ниво, коментира Тахиров.
Той съобщи, че се водят разговори с политици изоставените земи да се използват за сеитба на тази култура.