Рибник по Търновски
Добави към моето меню
Рибник по Търновски
За Никулден традицията повелява на трапезата да има риба и рибник
1 шаран, около 1,5-2 кг
за плънката:
1-2 средни глави лук
1 морков
1 ч.ч. орехи
1 с.л. ориз
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на вкус и сол
1 връзка магданоз
5 с.л. олио
за тестената кора
около 300 г брашно
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 щипка сода за хляб
1 щипка сол
1-2 средни глави лук се нарязват наситно. Запържва се с едро настъргано морковче, добавят се едро счуканите орехи и 1 с.л. ориз. Накрая се слага много малко червен пипер, чер пипер, магданоз. Олиото за запържването е 5-6 с.л.
В брашното се прави кладенче, слага се 1 ч.ч. хладка вода, непълна ч.ч. олио, добавя се на върха на ножа сода за хляб и малко сол.
Точи се кора, колкото да увие шарана. Кората леко се маже с олио и се посипва с орехи. Слага се шарана върху нея и се пълни, също и главата. Увива се. Слага се в леко намазана тава.
Пече се в умерена фурна. Отгоре се слага вестник за да не изгори. Може да се добавят гъби и стафиди към плънката.
* преписан от тефтера с рецепти на баба