Печена тиква с плодове
Добави към моето меню
Пълнена печена тиква
тиква, напълнена с ябълки, дюли, стафиди, орехи, мед, щипка канела и толкова малко ром, колкото да омагьоса плодовете и изпечена във фурната – божествено просто и вкусно
1 тиква
2-3 ябълки
1-2 дюли
200 гр стафиди
100 гр сушени плодове
100 гр орехи
1 ч.л. канела
50 гр ром
2-3 с.л. мед
* На тиквата се отрязва капаче и се почиства, семките се изваждат, измива се и се подсушава;
* Ябълките, дюлите и орехите се нарязват на ситно, в купа се смесват и се добавят стафидите и още 100 гр сухи плодове по избор (може и без тях, ноже да добавите сушени череши, ябълки, круши, сини сливи);
* Овкусява се с канела, мед и ром и с приготвената плънка се пълни тиквата;
* Слага се в тава в която се налива около 300 мл вода и се пече във фурната около 2-2,5 часа до готовност;
* Изважда се и се оставя в тавата с водата за около 10 мин, след което се сервира.
1.11.2009
Направо сте страхотни!
Удоволствие е само да четеш тези рецепти – разказани като приказка и с чувството на уюта на бабината кухня.