Последни Рецепти
Последни Статии

Хумус

Добавено в вегетарианска кухня, Гарнитури

Добави към моето меню

Хумус
рецептата е оригинална, здравословна, вкусна и ако искаме да сме здрави трябва да знаем какво ядем

nahut-1

Продукти:
1.5 чаши нахут
2 с.л. тахан
4 скилидки чесън
3/4 чаши вода
сока от два лимона
1-2 с.л. зехтин (по желание)
щипка червен пипер (по желание)
магданоз или други подправки (по желание и фантазия)

А. Подготовка на нахута (за суров, покълнал хумус) – такъв си направих аз

* Почистваш и измиваш нахута, след което го заливаш за 24 часа с вода да набъбне. Може по някое време да смениш водата и да го изплакнеш. По мое наблюдение при набъбване увеличава обема си 2-3 пъти.
* Разстилаш в плитък съд (тавичка, например), покриваш с влажна кърпа и оставяш да покълне за два дни. Изплакваш сутрин и вечер и поддържаш влагата. Аз правя изплакването така:
o Изплаквам кърпата
o Наливам вода в съда и разклащам леко
o Покривам с кърпата
o Навеждам съда, като придъжам кърпата, за да не изпаднат зърната.
* Бланшираш вече покълналия нахут по следния начин:
o Кипваш достатъчно вода да покрие нахута
o Сваляш водата от огъня и оставяш за минутка да се успокои
o Изсипваш нахута и оставяш за една-две минутки след което го изцеждаш

Б. Подготовка на нахут (за не-суров хумус)

* Почистваш и измиваш нахута.
* Заливаш го с вода и оставяш за 24 часа да набъбне. Желателно е да смениш водата поне веднъж.
* Сипваш във вряла вода и вариш за около час и половина.

В. Хумус

* Сипваш всички съставки (без червения пипер и допълнителните подправки) в кухненския робот/блендера и го въртиш докато получената консистенция ти хареса.

Бележки:

* Много добре се съчетава с препечени филийки
* Имай предвид, че при набъбване значително увеличава обема – 2-3 пъти.

На мен ми харесва с филийка препечен хляб, без допълнителни подправки.

humus-2

Χα ρά
Хумусът е хранителна паста, направена от нахут и тахан (сусамов) с овкусители като зехтин, чесън, червен пипер и лимонов сок. Ястието е извънредно популярно в целия Близък Изток сред всички групи население.

На арабски и иврит думата „хумус“ се използва за описание на ястието, пастата и самия нахут. На арабски, обаче, терминът „хумус би тахина“ (حُمُّص بطحينة) означава специално хумус със сусамов тахан, а не само нахут.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории