Родопска Угодия
Добави към моето меню
Какво: Родопска Угодия, Фecтивaл нa poдoпcĸaтa xpaнa
Къде: град Девин
Кога: 22-24 март 2019 г.
Фecтивaл нa poдoпcĸaтa xpaнa “Poдoпcĸa yгoдия 2019” щe ce пpoвeдe в гpaд Дeвин. Инициaтивaтa ce opгaнизиpa зa пъpвa гoдинa и имa зa цeл дa пoпyляpизиpa yниĸaлнитe poдoпcĸи тpaдиции в пpигoтвянeтo нa xpaнитeлни пpoдyĸти и яcтия, дa пpивлeчe интepeca нa тypиcти oт Бългapия и чyжбинa ĸъм xapaĸтepнaтa бългapcĸa ĸyxня
Учacтницитe щe бъдaт oцeнeни и oтличeни oт eĸcпepтнo жypи. Фecтивaлът щe ce пpoвeдe в poдoпcĸия гpaд нa 22 и 23 мapт 2019 г. и e пoд пaтpoнaжa нa ĸмeтa нa oбщинa Дeвин Kpacимиp Дacĸaлoв.
Рецепти от родопската кухня – характерни и много вкусни, като ястие със смилянски фасул или мурсалски чай, като пататник, баница с ориз, качамак, голеник, ушмар, марудници, катък… Лесни за приготвяне рецепти, много вкусни
Какво е характерно за родопската кухня? Това, че има много кисело мляко и млечни продукти и всичко, което е родила земята според сезона и мястото. Защото вкусовете в Родопите зависят и от мястото и от човека, който е приготвил ястието. Най- емблематични рецепти са
– Пататник – ястие от картофи, в което може да се добавят различни продукти и се приготвя по различен начин.
– Брънза – нещо средно между сирене и извара, приличащ на много гъсто кисело мляко, но имащ различен вкус
– Марудник – приготвя се подобно на палачинките, но не с прясно, а с кисело мляко и се поднася със сирене или сладко.
– Качамак – За Родопите са характерни и различните видове качамак – ястие от царевично брашно или грис – към което е добавено много масло
– Скрипалец – нарича се още голеник. Може да се приготви с всички пролетни листни зеленчуци, които в Родопите, с ориз или картофи. Ако се потърси в диалектните думи се оказва, че скрипалец се нарча киселец (Rumex acetosa). Както казва Зиче много вкусен голеник от детството ми. Ходехме по ливадите, беряхме скрипалец и баба правеше голеник.
Фестивалът на родопската кухня има за цел:
– да популяризира уникалните родопски традиции в приготвянето на хранителни продукти и ястия,
– да привлече интереса на туристи от България и чужбина към характерната българска кухня,
– да представи майстори готвачи от ресторанти в Девин и близките населени места, които да покажат своите кулинарни умения в приготвянето на традиционни гозби,
– да срещне гостите с жители на Девин и близките населени места, които пред публиката ще готвят по традиционни стари домашни рецепти
– да даде възможност на възпитаници на кулинарни школи и училища от страната да покажат своите умения в приготвянето на традиционни родопски ястия и да бъдат оценени и отличени от експертно жури
– да се превърне в атрактивно шоу, в което кулинарното изкуство ще се съчетае с музика, танци, забавления и различни атракции за участниците и гостите на фестивала сред уникалната природа в Родопите.
През август в Девин празнуват ден на града и Празник на минералната вода
За повече информация: https://www.facebook.com/rodopskaugodia