Родопското овче мляко е лечебно
Добави към моето меню
Овчето мляко и сирене в Родопите имат най-високото съдържание на антиканцерогенни субстанции и помагат за предпазването от няколко вида рак.
Това установиха български учени от Института по криобиология и хранителни технологии след продължили девет години изследвания.
Родопското овче мляко е лечебно и предпазва от рак
Домашно кисело мляко
Българските учени в партньорство с техни колеги от Германия са изследвали три породи овце, отглеждани в Родопите – каракачанска, родопски цигай и среднородопска. Основната цел е била да се проследи биологичната стойност на овчето мляко и съдържанието на мастни киселини.
Изследването сочи, че нашите породи, които са каракачанската и родопският цигай, са с най-високо съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото, заяви проф. Любомир Ангелов от Института по криобиология и хранителни технологии. Каракачанската овца е най-древната порода по нашите земи, слектирана през вековете.
Рецепти с овче кисело мляко и сирене Някои от рецептите са приготвени в Родопите с продукти от планината по стара традиция в село Момчиловци, в други са използвани домашно овче кисело мляко и сирене и са приговени рецепти с тенценции на съвреммено здравословно хранене
Крокмач
Истински домашен крокмач от балкана
Летен десерт с овче мляко
най-лекият, най-ефирен, най-съвършен десерт, който съм яла някога и който не изисква почти никакви усилия
С опазването ѝ от години се занимава д-р Стойчо Данчев от родопското село Момчиловци. В момента стадото му наброява 300 каракачански овце и още толкова от другата местна порода родопски цигай. Каракачанската овца е устойчива на заболявания, много приспособима, на ден тя изминава 15-20 километра, задължително трябва да ходи на дълги разстояния, да пашува, заявява той.
Точно естествената и разнообразна паша в Родопите води до високото съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото на овцете, установяват учените, предаде БНТ.
“Препоръката е да се ползва планинско и високопланинско мляко, от което да се прави предимно сирене и кисело мляко. Това е най-подходящо, по този начин се запазват всички биологично активни вещества в другите продукти. И ролята на тези антиканцерогенни субстанции е такава, че има доказателства, явни, научни доказателства, че те подтискат и са като превенция против рак на кожата, рак на дебелото черво, на стомаха”, коментира Ангелов.