Последни Рецепти
Последни Статии

Родопското овче мляко е лечебно

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Овчето мляко и сирене в Родопите имат най-високото съдържание на антиканцерогенни субстанции и помагат за предпазването от няколко вида рак.
Това установиха български учени от Института по криобиология и хранителни технологии след продължили девет години изследвания.

Родопското овче мляко е лечебно и предпазва от рак

домашно кисело мляко
Домашно кисело мляко

Българските учени в партньорство с техни колеги от Германия са изследвали три породи овце, отглеждани в Родопите – каракачанска, родопски цигай и среднородопска. Основната цел е била да се проследи биологичната стойност на овчето мляко и съдържанието на мастни киселини.
Изследването сочи, че нашите породи, които са каракачанската и родопският цигай, са с най-високо съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото, заяви проф. Любомир Ангелов от Института по криобиология и хранителни технологии. Каракачанската овца е най-древната порода по нашите земи, слектирана през вековете.

Рецепти с овче кисело мляко и сирене Някои от рецептите са приготвени в Родопите с продукти от планината по стара традиция в село Момчиловци, в други са използвани домашно овче кисело мляко и сирене и са приговени рецепти с тенценции на съвреммено здравословно хранене

Крокмач
Истински домашен крокмач от балкана
крокмач

Летен десерт с овче мляко
най-лекият, най-ефирен, най-съвършен десерт, който съм яла някога и който не изисква почти никакви усилия
Летен десерт с овче мляко

С опазването ѝ от години се занимава д-р Стойчо Данчев от родопското село Момчиловци. В момента стадото му наброява 300 каракачански овце и още толкова от другата местна порода родопски цигай. Каракачанската овца е устойчива на заболявания, много приспособима, на ден тя изминава 15-20 километра, задължително трябва да ходи на дълги разстояния, да пашува, заявява той.
Точно естествената и разнообразна паша в Родопите води до високото съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото на овцете, установяват учените, предаде БНТ.
Препоръката е да се ползва планинско и високопланинско мляко, от което да се прави предимно сирене и кисело мляко. Това е най-подходящо, по този начин се запазват всички биологично активни вещества в другите продукти. И ролята на тези антиканцерогенни субстанции е такава, че има доказателства, явни, научни доказателства, че те подтискат и са като превенция против рак на кожата, рак на дебелото черво, на стомаха”, коментира Ангелов.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории