Последни Рецепти
Последни Статии

Роза

Добавено в Цветя и градина

Добави към моето меню

Не може да има красива градина без рози. Те носят любов.

А и не са толкова капризни за отглеждане, колкото изглеждат. Достатъчно е само да удовлетворим малкото им изисквания и те ще ни се отплатят с целия си разкош. Обичат слънчевите места. Няма да е зле, ако помежду им посеем лавандула, тя ще помогне за отстраняване на листните въшки от листата на розите.

Как да ги ухажваме през лятото

Първото, което ни идва наум, е добре да ги поливаме. Честото поливане обаче при розите е излишно. Корените им проникват до метър навътре в почвата и винаги успяват да изсмучат от дълбините желаната влага. Затова е достатъчно два пъти седмично обилно да полеем вода, но запомнете – към корените. В никакъв случай отгоре по листата. Останалите капки по тях предизвикват листни инфекции. Достатъчно е, когато се случат дъждовни дни. Тогава небесната вода достатъчно много намокря листата и растенията търсят начин да се справят с тази влага. Ако след дъжд по листата се появят бели, лепкави петна или пък станат тук-там кафяви, най-добре ги откъснете и хвърлете, защото носят зараза.

Рязането е изкуство

Подрязването също спада към летните грижи. Добре е да отстраните вече прецъфтелия цвят – както при еднократно цъфтящите рози, така и при многократно. Ножицата се поставя под първото петкратно разклонено листо. При пълзящите рози това може да се прави и под следващото и по-следващото. Ножицата трябва да е остра, за да не пречупва клончето. Няма да е грешно, ако преди това дори я дезинфекцирате – вече се продават такива дезинфекционни средства. Първо я изчиствате добре с вода, след това с лекарството. Изчакайте, докато се изпари. Може би си казвате, че всичко това е излишно. Не! Вредителите и болестните микроби залепват по ножицата и така могат да повредят и следващото клонче. Колкото по-чисто се работи при рязането, толкова по-здрави след това ще са розите ви. Реже се винаги навън и с едно движение. Не опитвайте да накълцате растението. Тогава просто ще го разболеете. Отрязаните клонки и листа веднага трябва да се изхвърлят, не в компоста, а на боклука.

Торете след първия цъфтеж

След първия цъфтеж розите трябва да бъдат наторени. За целта се използва компост или органичен тор. Две-три шепи са достатъчни. Последното наторяване трябва да се извърши най-късно до средата на август. Това ще позволи добро проветряване на почвата, водата ще може необезпокоявана да се всмуква навътре и да оросява корените на цветята.

Пълзящите рози стигат до 6 метра

Първото условие, за да ни радват с красотата си пълзящите рози, е да им осигурим катерене – стена, ограда, каквато и да е опора, по която да пълзят. Често достигат до 6 м. Мястото не бива да е сенчесто, а светло и слънчево. Пълзящите рози се нуждаят от поливане само първите три години. Но наторяването трябва да се извършва всяка година. Новопосадените пълзящи рози се наторяват едва когато височината на първите кълнове стигне 10 см. И се подрязват, след като клонките им остареят и изсъхнат. Преди това не е нужно да го правите. Но и при тях трябва да се отстраняват прецъфтелите цветове, за да не изсмукват жизнените сили за новите. Зимно време е добре да увиете с нещо най-долната им част, за да не измръзнат.

съвети за градината

Редовно прекопавайте двора
За най-запалените градинари има някои универсални правила за запазване на почвата и красотата на растенията. Ето някои от тях:

* Редовно прекопавайте и наторявайте празните места.
* Засаждайте растенията на такова разстояние, че когато достигнат оптималните си размери, да не се опират едно в друго и да се засенчват.
* Всеки вид цвете трябва да заеме такова място и изложение, от каквото има нужда: слънцелюбивите да остават през целия ден на слънце, а сянколюбивите – под защитната сянка на дървета или навеси.
* Навременно разреждайте многогодишните цветя.
* Рядко, но изобилно поливайте през горещите дни вместо често и с малко вода. Най-доброто време е рано сутрин, преди да е напекло, и късно вечер, когато слънцето вече е загубило жар. По пладне цветята прегарят, ако се полеят.
* Избягвайте изпъкналите лехи, защото те не задържат водата при поливане и лесно засъхват.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории