Бисквити с рожков
Добави към моето меню
Бисквити с рожков
Тези бисквити си имат история. В магазина за био продукти погледа ми бе привлечен от бисквити с рожков и овесени ядки. погледнах етикета и се опитах да запомня какво съдържат – рожков, зехтин, ръжено брашно, овесени ядки, фурми… тръгнах си от магазина и с 100 г брашно от рожков. На вид е кафяво брашно, на вкус е леко сладко и напомня за какао. По пътя за дома проверих в магазините за фурми, но нямаше. В къщи, независимо от дългия ден и късния час бисквитките бяха направени – постни са, по продуктите може да им сложат определения като био, веган, здравословни… това са думички, важното е, че това са вкусни, много вкусни домашни бисквитки. Заради рожковото брашно малко по-различни на вкус и цвят, но са чудесна компания за чаша кафе или чай
Продукти
100 г брашно от рожков
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. орехи
1 ч.ч. овесени ядки
1 ч.ч. ръжено брашно + допълнително
1 ч.ч. захар (или ½ ч.ч. захар и ½ ч.ч. мед)
1 ч.ч. зехтин
2 ч.л. бакпулвер (10 г)
Начин на приготвяне
• в купа се смесват захарта, меда, брашното, овесените ядки, бакпулвера и се разбърква
• добавя се зехтина (може и олио), стафиди и нарязани на ситноорехи. и след това рожковото брашно. Сместа ще стане тъмно кафява, то си променя цвета от течността
• ако е необходимо добавете още малко брашно. Полученото тесто разделете на топчета по-големи от орех. Вземете топче сложете орехова ядка или лешник и сплескайте между дланите си. Подредете в тава застлана с хартия за печене
• Пекат се на средна фурна, на 190 градуса, до готовност, около 15 мин
Това е постния вариант. Може да се приготвят като в сместа се добавят и 2 разбити яйца, а зехтина се замени с масло. Тогава ще се увеличи захарта и брашното. В къщи не сме големи почитатели на сладкото като вкус и често съзнателно намалявам захар, мед, ако вие харесвате по-сладко – увеличете
Какво е рожков
Името му звучи познато, но сещате ли се какво е точно? Расте ли у нас? Според някои в Борисовата градина има такова дърво, ще трябва да се намери за да знам как изглежда, ако дотогава не го видя другаде. В Борисовата градина има гинко билоба, защо да няма и рожков.
И така рожков (Ceratonia siliqua) е вечнозелено храстовидно дърво, разпространено в Средиземноморския регион. Отглежда се заради ядивните му семенни шушулки. Расте добре в топъл, умерен климат и в субтропически климат, като понася добре горещи и влажни крайбрежни зони. Устойчиво е на суша.
Рожковът е типична култура за южните части на Португалия, Испания , на Сицилия и Сардиния. Дървото започва да ражда плодове след шестата година.
Рожковът е бил и популярен подсладител. Неговите шушулки са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да се разпространят.
Брашно от рожков или парченца се използват също както заместител на шоколада, за сладкиши и торти.
Някои смесват рожков със сурово какао за по-добър вкус. В какаото има много магнезий, докато в рожков има калций. Богат е на витамин B1 колкото ягодите, на витамин A като аспержите, съдържа витамин B2, калций, магнезий, калий и микроелементите желязо, мед, никел, манган и хром. Известно е също, че рожковът има терапевтичен ефект при диария и помага при гадене, повръщане и стомашно разстройство.