Последни Рецепти
Последни Статии

Розмаринът подобрява паметта

Добавено в Билки, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Розмаринът подобрява паметта със 70%
Често ли ви се случва да забравяте? Тогава розмаринът е вашата подправка.

розмарин

Психолози от Университета в Нортрумбрия доказаха положителното влияние на ефирното масло от розмарин на работата на главния мозък.
В експеримента участват 66 човека, половината от тях били настанени в стая, която ухаела на розмарин, а останалите – в обикновена. Всички участници били помолени да попълнят тестове, които са за изучаване на свойствата на паметта. Резултатът – тези, които вдъхвали аромат на розмарин се справили с 60-75% по-добре.
Учените обясняват резултатите с това, че в розмарина се съдържа вещество 1,8-цинеол. Тй действа на химичните системи на които са основа на паметта. В кръвта на хора, които са решили теста по-бързо е била открита повишена концентрация на 1,8-цинеиол.
„Ние вземахме за основа резултати от предишни изследвания и в нашата работа се съсредоточихме на способността да се запомнят събития, които ще се случат в бъдещето и да се помни изпълнението на различни задачи за определено време. Това е много важно във всекидневния живот“ обяснява автора на изследването д-р Марк Мосс (Marc Moss).
Резултатите от изследването бяха представени на ежегодната конференция на Британското психологично дружество в Харогит.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории