Сач с тиквички
Добави към моето меню
Сач с тиквички
рецепта Йовка Лукова
И в сезона на тиквичките,нещо от мен приятели! – Тестен сач с тиквички и лучено-сметанови пилешки късчета
За тестения сач:
250 гр брашно,
1 яйце,
1 ч л сол,
1 ч л захар,
2 с л олио 100гр свинска мас (или краве масло,но с маста става по меко и вкусно)
За пълнежа:
4 бр тиквички,
400гр пилешко филе,
300 мл сметана,
2-3 стръка зелен лук,
2-3 стръка зелен чесън,
1-2 стръка зелен копър,
3-4 стъкчета магданоз,
сол на вкус,
1-2 щипки черен пипер,
2-3 щипки кимион,
1 ч л универсална подправка
50 мл олио
Начин на приготвяне:
от продуктите за тесто се омесва тесто и се оставя за 30 минути в хладилника.
Зеления лук и чесън се слагат в мазнината да се запържат,добавят се нарязаното на малки късчета месо,позапържва се и то, и се добавят и нарязаните на кубчета тиквички, добавят се копъра магданоза и останалите подправки и накрая сметаната.
Разбърква се за няколко минути и се отегля от котлона леко да се охлади.
Тестото се разточва и се слага в тава с отделящо дъно така, че да обхване и част от стените на тавата.
Охладения пълнеж се изсипва и разтила в “сача”
Запича се във фурната до готовност на 180 градуса.