Бобена салата за Андреевден
Добави към моето меню
Бобена салата за Андреевден
От Андреевден според народното поверие денят започва да расте с “по едно зърно” и по традиция се готвят варива – боб, леща. Можете да приготвите една различна, красива бобена салата
200 гр бял боб
200 гр шарен боб (черен)
4-5 кисели краставички
2 печени червени чушки
1 глава червен кромид лук
1 праз лук
1 морков
2-3 с.л. олио
2 с.л. ябълков оцет
5-6 стръка магданоз
1 ч.л. джоджен
щипка чубрица
* Белият и шареният (черен) боб се сваряват, но поотделно. Търсеният ефект при тази бобена салата е да се получи празнична, шарена, на редове салата, контраст между белия цвят и по-тъмния на шарения боб;
* Бялата част на праз лука се нарязва на ситно и се разпределя при белия и шарения боб, като се овкусява с олио,оцет и джоджен;
* В стъклена купа за салата се подрежда на пласт половината от белия боб и се поръсва с нарязания на ситно червен лук;
* Слага се половината от тъмния боб и се поръсва с настърган на ренде морков и нарязани на ситно червени чушки;
* Слага се останалата част от белия боб и се поръсва с нарязани на ситно кисели краствички;
* Разпределя се и останалата част от шарения боб и се салатата се заглажда;
* Поръсва се с нарязан на тънки шайби червен кромид лук и салатата се поръсва с нарязан на ситно магданоз и щипка чубрица.
Идея: празничната бобена салата може да се украси с маслини и лимон