Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на тетевенската саламура

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Празник на тетевенската саламура
Къде: град Тетевен
Кога: 22 юни 2019 г.

На Празника на тетевенската саламура кулинари от региона представиха традиционни рибни ястия. Събитието се организира за четвърта поредна година през 2019 от Общината.
На площад “Сава Младенов” в Тетевен бе направена демонстрация как се приготвя тетевенската саламура. Според някои от местните майстори тя се готви с дребна речна риба, други използват пъстърва. Рибата първо се пече на плоча и след това се слага във врящата вода, добавят се на ситно нарязани печени домати и чушки и различни подправки. Може да се сервира и топла, и студена.

През 2018 г. за трети път се организира на 23 юни. Екип от утвърдени местни готвачи ще демонстрира на живо приготвяне на традиционната тетевенска саламура.
Със своя кухня и автентични рецепти за приготвяне на рибни ястия ще се включат и селата от общината. Презентации на рибни ястия и местна кухня, както и на туристическите услуги, които предлагат, ще направят и местни хотелиери и ресторантьори.

Как се прави тетевенска саламура?
– Рецептата е: риба, раци, домати , чесън, копър, люти чушки.

Саламурата задължително трябва да бъде с речна риба и най-вече: люта, кисела и солена, защото е мезе за ракия.
„След третата лъжица, ако не човек не е избърсал потта от челото – значи саламурата не е направена както трябва”, обясняват в Тетевен.

salamura teteven

Вероятно всеки район има свое характерно и неповторимо ястие. За Тетевен е трудно да се каже дали това е лучникът или боб чорбата със зелени джанки, но изглежда жителите на поречието на Бели и Черни Вит са се обединили около саламурата. Нейният първи празник се състоя на 25 юни 2016 г. на централния площад на Тетевен.
За мнозина от нас саламура означава солен разтвор за сирене или туршия, но в страната ни саламура е името на няколко рецепти, всяка със своята история и характерното за района в който се приготвя – Саламура

Саламарура от Черни Вит - блога на Йоли

Саламарура от Черни Вит – блога на Йоли

В Тетевенско това е вкусна чорба от дребни риби (черна мряна, клен, пъстърва) и люти чушки, изпечени на жар, плоча или скара, домати, чесън, копър и доста оцет. В някои рецепти има и печени чушки, и речни раци. Общото е, че чорбата трябва да е солена, кисела и люта, така че да подхожда на тетевенската сливова ракия. Студената саламура пък е местната сутрешна алтернатива на шкембе чорбата и е със същите терапевтични свойства.
salamura teteven 1

На първия празник на саламурата участваха жители на шест населени места: Рибарица, Черни Вит, Дивчовото, Голям извор, Гложене, Тетевен. Имаше кулинарна изложба на местни рибни ястия и се готви саламура.

salamura teteven 2

Оказа се, че типичната за този край саламура (рибена чорба) във всяко село има различни елементи. Като цяло се прави от печена на жарава риба – мряна или пъстърва, с домати, чесън и подправки и задължително люта чушка.

salamura teteven 3

Риболовните традиции бяха представени чрез изложение на риболовни пособия и демонстрационно хвърляне на срекме – уред, чието използване е забранено от закона.

salamura teteven 4
Приготвянето на саламурата бе специално демонстрирано в два големи казана на площада.

Разбира се, празникът е и чудесен повод за изява на местните певчески и танцови състави

Снимки Теменужка Величкова публикувани в Facebook

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории