Последни Рецепти
Последни Статии

Листата на смокинята по-полезни и от плодовете

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

За ползата от смокините е казано много. Те са вкусни и може да се приготвят различни рецепти със смокини, почти всеки има 1-2 бурканчета със сладко от смокини, а сушените смокини са здравословна сладост през цялата година.
Но знаете ли, че и листата на смокинята са полезни?

smokini dyrvo

Смокинови листа по-полезни и от плодовете
Листата от смокиня спомагат за сваляне на кръвната захар, помагат при язва и при отслабване.
Чай от листа на смокиня при диабет. Влияе благотворно на нивото на инсулина
– За понижаване на триглицериди. Триглицеридите са необходими на човешкия организъм за правилното му функциониране, но когато нивото им е повишено, те се превръщат в рисков фактор, който води до метаболитен синдром, сърдечносъдови проблеми, атеросклероза, инфаркт, инсулт.
– Чай от смокинови листа помагат при белодробни болести. Полезен е при бронхит, астма, както и при болест на Бюргер (запушване на кръвоносните съдове)
При язва. Популярен лек за язва е дъвченето на смокинови листа.
– Полезни са за кожата. Ако често се сблъсквате с кожни неприятности, като например циреи и кокоши трън, може да си приготвяте компрес от листата.
– При проблеми с бъбреците използвайте отвара от смокинови листа. Те имат силата да подтикнат изхвърлянето на пясък и камъни от бъбреците.
– Чай за отслабване. Смокиновите листа са богати на фибри. Ако приготвите чай и го пиете неподсладен това води до отслабващ ефект.

Как да приготвим чай от смокинови листа
Нужни са ви 5 смокинови листа (свежи или изсушени). Листата се сваряват за 10 мин в 1 л вода. Отварата се прецежда. Пие се по 75 мл 3 пъти на ден преди основните хранения. Лечението с тази отвара от смокинови листа трябва да е в продължение на 1 седмица, за да може да се извлекат максималните ползи.

Как да си направим сушени листа от смокиня за зимата
Листата се събират от юни до октомври. Не се късат, а се отрязват с нож. При отрязването от листата се отделя млечен сос.
Листата се подреждат на равна плоскост, сушат се на сянка, на проветриво място. За да може да изсъхнат листата се обръщат 2-3 пъти на ден. Готови са около 5-6 дни. Не трябва да се пресушават, тогава покафенивят и губят лечебните си свойства. Изсушените листа се съхраняват в картонена кутия или плик на проветриво място до няколко месеца.

Смокинови листа в кулинарията
Използват се като ароматен акцент при приготвяне на рецепти, основно в средиземноморската кухня.
Популярен стана рецептата за Сироп от смокинови листа, която се приготвя по Южното ни Черноморие. Погледнете разказа на Йоли за този сироп.
Сладолед със смокинови листа

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории