Листата на смокинята по-полезни и от плодовете
Добави към моето меню
За ползата от смокините е казано много. Те са вкусни и може да се приготвят различни рецепти със смокини, почти всеки има 1-2 бурканчета със сладко от смокини, а сушените смокини са здравословна сладост през цялата година.
Но знаете ли, че и листата на смокинята са полезни?
Смокинови листа по-полезни и от плодовете
Листата от смокиня спомагат за сваляне на кръвната захар, помагат при язва и при отслабване.
– Чай от листа на смокиня при диабет. Влияе благотворно на нивото на инсулина
– За понижаване на триглицериди. Триглицеридите са необходими на човешкия организъм за правилното му функциониране, но когато нивото им е повишено, те се превръщат в рисков фактор, който води до метаболитен синдром, сърдечносъдови проблеми, атеросклероза, инфаркт, инсулт.
– Чай от смокинови листа помагат при белодробни болести. Полезен е при бронхит, астма, както и при болест на Бюргер (запушване на кръвоносните съдове)
– При язва. Популярен лек за язва е дъвченето на смокинови листа.
– Полезни са за кожата. Ако често се сблъсквате с кожни неприятности, като например циреи и кокоши трън, може да си приготвяте компрес от листата.
– При проблеми с бъбреците използвайте отвара от смокинови листа. Те имат силата да подтикнат изхвърлянето на пясък и камъни от бъбреците.
– Чай за отслабване. Смокиновите листа са богати на фибри. Ако приготвите чай и го пиете неподсладен това води до отслабващ ефект.
Как да приготвим чай от смокинови листа
Нужни са ви 5 смокинови листа (свежи или изсушени). Листата се сваряват за 10 мин в 1 л вода. Отварата се прецежда. Пие се по 75 мл 3 пъти на ден преди основните хранения. Лечението с тази отвара от смокинови листа трябва да е в продължение на 1 седмица, за да може да се извлекат максималните ползи.
Как да си направим сушени листа от смокиня за зимата
Листата се събират от юни до октомври. Не се късат, а се отрязват с нож. При отрязването от листата се отделя млечен сос.
Листата се подреждат на равна плоскост, сушат се на сянка, на проветриво място. За да може да изсъхнат листата се обръщат 2-3 пъти на ден. Готови са около 5-6 дни. Не трябва да се пресушават, тогава покафенивят и губят лечебните си свойства. Изсушените листа се съхраняват в картонена кутия или плик на проветриво място до няколко месеца.
Смокинови листа в кулинарията
Използват се като ароматен акцент при приготвяне на рецепти, основно в средиземноморската кухня.
Популярен стана рецептата за Сироп от смокинови листа, която се приготвя по Южното ни Черноморие. Погледнете разказа на Йоли за този сироп.
Сладолед със смокинови листа