Последни Рецепти
Последни Статии

Сьомга

Добавено в Кулинарен справочник, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

В последните години сьомгата се превърна в много препоръчвана и предпочитана риба. И има защо – тя е една от най-полезните риби. Недостатък е (сравнително) високата й цена и това, че основно се предлага отгледаната във ферми. В магазините може да се отйрие и дива сьомга.

Сьомгата бива няколко вида в зависимост от това дали живее в в Атлантическия или Тихия океан: Атлантическа сьомга, Кралска сьомга, Японска сьомга, Куча сьомга, Розова сьомга, Червена сьомга, Горбуша и Сребриста сьомга.

Отглеждането на Атлантическата сьомга датира от XIX век, когато в Обединеното кралство се въвеждат за пръв път люпилните техники. По това време се произвеждат ювенилни екземпляри, които са предназначени за попълване на запасите в реките.

salmon pix 2

Интересно е, че:
– Сьомгата се движи срещу течението, когато се намира в реки.
– Женските снасят от 18 000 до 40 000 хайверни зърна. Сьомгата мигрира, като хвърля хайвера си в сладководни басейни, а след известно време малките се преместват в океана.
– Дивата тихоокеанска сьомга и дивата сьомга от Аляска са с най-високи хранителни качества.
– Сьомгата е добър източник на витамин А и Д, витамини от групата В и минерали като селен, цинк, фосфор и желязо.
– Полезна е за зрението и метаболизма ни, помага ни да отслабнем.

Сьомга е риба, която е кулинарно изкушение, може да се приготвя по много начини и винаги да се получава наслада за сетивата – това е сьомгата

salmon pix 4

Описание на сьомгата в естествена среда
Продълговато, тънко и странично сплеснато тяло със сребриста кожа и къса разклонена опашка. По главата и гърба има ситни черни точки. Малките риби тежат от 1,0 до 2 – 2,5 кг, но някои видове (напр. кралската сьомга) достигат до тегло 40 – 45 кг. Максималната дължина на така познатата ни атлантическа сьомга е 1,50 м.

Описание на сьомгата в търговската мрежа
Сочното, плътно и вкусно месо на сьомгата обикновено е розово-оранжево, с характерен аромат и вкус на морска риба и богато съдържание на мазнини. У нас се предлага главно норвежка атлантическа сьомга, отгледана в рибовъдни ферми и далекоизточна сьомга (розова, горбушка).

salmon riba cyala

В големите рибни магазини (Метро) може да се намери в следните разфасовки: котлети (най-често), филе, цяла (обикновено под 2 – 2,5 кг); охладена или замразена, консервирана, маринована, пушена.
Пресните или охладени котлети сьомга трябва да са влажни и да ухаят приятно на морска вода, както и да имат блясък. Целите риби трябва да са здрави и добре замразени.
Сьомгата обикновено се продава с кожата, затова обърнете достатъчно внимание и на нея – трябва да е лъскава и свежа.

Съомгата е най-добра за готвене, когато е абсолютно прясна, сьомгата се яде и сурова на тартар, сашими или суши, маринова се в зехтин, лимонов сок и билки, може да се задушава, да се панира, да се пече на скара или да се запича в тестени специалитети.
Ако се пече на скара, подходяща е атлантическата сьомга. Сивата кожа е много вкусна. Комбинира се много успешно с пикантни сосове.

Сьомгата е отличен източник на протеини, витамини А и В, както и на и омега-3 мастни киселини, полезни както за здравите хора, така и за изложените на риск от сърдечно-съдови заболявания.

Хайверът от сьомга е известен с чудесния си вкус и е предпочитана алтернатива на изискания черен хайвер.

Кулинарните рецепти със сьомга могат да бъдат приготвяни с пъстърва.

Сьомгата се поднася с бяло вино, такава е класиката.

recepti salmon
Рецепти със сьомга
Филе от сьомга на фурна
рецепта, класика от френската кухня

за една порция
250 г филе от сьомга
100 мл вермут (или 50 мл десертно вино)
масло за намазване

за соса:
100 мл готварска сметана
2 с.л. бяло вино
1 с.л. масло
10-12 бр. арпаджик (дребни лукчета)
1 шепа рукула (зелена салата)
1/2 връзка магданоз

Филето от сьомга се поставя в намазнена тава и се залива с вермут. Тавата се завива с алуминиево фолио и рибата се задушава 10-15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Рукулата и магданозът се нарязват наситно и се запържват за 1 минута в предварително загрятото масло.

След това се налива виното, задушава се 2-3 минути и налива една чаша вода. Сипва се арпаджикът, налива се сметаната, разбърква се и се оттегля от котлона.

Филето от сьомга се сервира върху соса. Може да се декорира с ивици морков, листа босилек и зелена салата.

Печена сьомга с копър
любимата ми рецепта със сьомга

4 филета сьомга по 250 гр.
сока на изтискан лимон
1/2 връзка нарязан пресен копър
смлян черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин

Поставяме сьомгата в намазнена тава, напръскваме с лимонов сок и поръсваме копър. Подправяме на вкус с пипер и сол. Поливаме рибата със зехтин. Тавата завиваме с алуминиево фолио и задушаваме рибата 10-15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Накрая махаме фолиото и запичаме на грила на фурната около 5 минути до зачервяване. Рибата е готова когато се разчупва лесно с вилицата.

Сервираме с филийки лимон. Много подходяща гарнитура са задушените зеленчуци на пара – броколи, морковчета, грах и гъбки с малко каперси.

Задължителната напитка е бутилка бяло вино.

Сьомгата е скъпа риба, но си струва, ако искате да изненадате гостите си пригответе сьомга, проверено

20.10.2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

8 Comments

  1. 1
    аника // December 17th, 2006 at 6:48 pm

    има какво още да се желае като информация

  2. 2
    Stefka Coneva // April 14th, 2011 at 7:34 pm

    всички рецепти ми харесват че не мога да си избера.