самодивска питка
Добави към моето меню
Моята самодивска питка “Сърце”
Рецепта Ани Захариева
Продукти:
1 кг брашно,
1 ч.л. сода бикарбонат,
1 с.л. сол,
1 1/4 ч.ч. кисело мляко,
3 яйца, 2 с.л. олио
(или разтопено краве масло).
Приготвяне на самодивска питка
Смесваме брашното със содата. Правим “кладенче” и слагаме в него солта. В отделен съд разбиваме киселото мляко с яйцата и прибавяме мазнината. Сипваме сместа в “кладенчето”. Наливаме на части хладка вода, като разбъркваме отначало с лъжица, а след това месим с набрашнени ръце, докато се получи меко тесто. Месим докато тестото стане гладко и се появят мехурчета. Правим питка и я намазваме с жълтък. Оставяме я престои на стайна темп. 30 мин. В по-голяма тава поставяме тестото (трябва да бъде по-тънко, защото се пече трудно). Пече се на умерен огън и когато е готова се поръсва с вода и я загъваме в кърпа, докато поизстине. Поднася се със сирене или мед. Да ви е сладко!!