Великденски заек
Добави към моето меню
Великденски заек
е стар символ в християнската религия – традиционно се свързва с плодородието и изобилието, а в древните ритуали и вярвания – и с луната и нейните цикли.
Съществува легенда, според която великденският заек някога бил голяма красива птица, принадлежаща на една богиня. Веднъж тя я превърнала в див заек и, тъй като той все още е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.
Легендата разказа, че великденският заек носи кошница, пълна с шарени яйца, сладкиши и играчки на децата в нощта преди Възкресение. Той я оставя или на точно определено място в дома, или я скрива някъде и малчуганите трябва да я намерят в празничната сутрин.
Шоколадовите зайци и яйца са един от най-разпространените символи на празника днес. В католическите страни има традиция да се правят кошнички (може и хартиени в различни весели цветове) в които да се поставят шоколадов заек, бонбони, шарено яйце …
Това е едно предложение ка може да направим
Великденски заек от козуначено тесто
Необходими продукти
козуначеното тесто, колко за 1 козунак, се разделя на топки големи като за тенис
около 1 ч.ч. плънка от ядки и сушени плодове, нарязани на ситно
дървени шишчета
Приготвяне
Всяка топка козуначено тесто се разточва и се слага плънка от сушени плодове и орехи.
Загъва се на руло.
По средата се оставя по-широко за да се оформи лицето (и плънката е там) и се краищата се прехвърлят за да се оформят ушите на заека.
Слагат се стафиди за очи и уста (в случая парче папая – червено) втасва, пече се и се забождат на шишче