Последни Рецепти
Последни Статии

Постни сарми с ориз, жито и сушени гъби

Добавено в Ястия без месо

Добави към моето меню

В нашия край за Бъдни вечер пълнени чушки не се правеха, но сарми – да. Постни, много ароматни, такива с плънка от кайма и ориз, както и кисело зеле със свинско, като крехкото свинско се загъваше с листа или кисело зеле със свински ребра.
И понеже помнех какво и как се правеше като се заколи прасето на село, то когато през 1990 приготвяхме менюто за първата ни Бъдна вечер като семейство направих постните сарми на баба и пълнени печени червени чушки с картофено пюре. Тези постни сарми станаха нашата традиция за Бъдни вечер, приготвяла съм ги и в Будапеща, както и на печка с дърва на вилата.

sarmi postni 1

Постни сарми с ориз, жито и сушени гъби
Продукти:
Листа кисела зелка, около 18-20
1 и ½ ч.ч. ориз
½ ч.ч. жито
2 глави кромид лук
1 голям морков
1 стрък праз
1 шепа (50 г) сушени гъби (манатарки) – може и 250 г печурки
5-6 сушени домати
2 с.л. олио
Щипка черен пипер
Щипка чубрица

Начин на приготвяне:
• Кромид лука и моркова се нарязват на ситно и се задушават с мазнината
• Добавя се нарязания на ситно праз лук, а след това се добавя измития ориз и жито и се долива 2 ч.ч. вода (ориза и житото се слагат предварително залети с вода за една нощ)
• Когато се изпари водата и ориза и житото набъбнат се добавят сушените гъби (предварително залети с топла вода и отцедени) и сушените домати нарязани на ситно
• Сместа се овкусява с чубрица, смлян черен пипер (сол не се слага, защото киселото зеле е солено)
sarmi postni plynka
• Взема се лист кисело зеле и се слагат 2-3 с.л. от сместа и се загъва. Сармите се редят една до друга в тава
• В тавата се налива колкото да покрие сармите (около 300 мл) и се пекат на средна фурна до готовност
• Плънката става много вкусна и ароматна и може да е използва за лозови сарми, за чушки, но зелевите сарми са класика през зимата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории