Постни сарми с ориз, жито и сушени гъби
Добави към моето меню
В нашия край за Бъдни вечер пълнени чушки не се правеха, но сарми – да. Постни, много ароматни, такива с плънка от кайма и ориз, както и кисело зеле със свинско, като крехкото свинско се загъваше с листа или кисело зеле със свински ребра.
И понеже помнех какво и как се правеше като се заколи прасето на село, то когато през 1990 приготвяхме менюто за първата ни Бъдна вечер като семейство направих постните сарми на баба и пълнени печени червени чушки с картофено пюре. Тези постни сарми станаха нашата традиция за Бъдни вечер, приготвяла съм ги и в Будапеща, както и на печка с дърва на вилата.
Постни сарми с ориз, жито и сушени гъби
Продукти:
Листа кисела зелка, около 18-20
1 и ½ ч.ч. ориз
½ ч.ч. жито
2 глави кромид лук
1 голям морков
1 стрък праз
1 шепа (50 г) сушени гъби (манатарки) – може и 250 г печурки
5-6 сушени домати
2 с.л. олио
Щипка черен пипер
Щипка чубрица
Начин на приготвяне:
• Кромид лука и моркова се нарязват на ситно и се задушават с мазнината
• Добавя се нарязания на ситно праз лук, а след това се добавя измития ориз и жито и се долива 2 ч.ч. вода (ориза и житото се слагат предварително залети с вода за една нощ)
• Когато се изпари водата и ориза и житото набъбнат се добавят сушените гъби (предварително залети с топла вода и отцедени) и сушените домати нарязани на ситно
• Сместа се овкусява с чубрица, смлян черен пипер (сол не се слага, защото киселото зеле е солено)
• Взема се лист кисело зеле и се слагат 2-3 с.л. от сместа и се загъва. Сармите се редят една до друга в тава
• В тавата се налива колкото да покрие сармите (около 300 мл) и се пекат на средна фурна до готовност
• Плънката става много вкусна и ароматна и може да е използва за лозови сарми, за чушки, но зелевите сарми са класика през зимата.