Сос за печено месо
Добави към моето меню
Сос за печено месо
рецепта за сос с много зеленчуци, който може да бъде поднесен към скара, печено пиле или свинско
2-3 кисели краставички
3 домата (или 250 мл доматен сос)
1 зелена чушка
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
1 с.л. брашно
щипка черен пипер
щипка чубрица
магданоз
* Лукът и чушката се нарязват на ситно. Доматите се бланшират и се настъргват на ренде;
* В дълбок тиган се загрява зехтин и се добавят нарязания лук и скилидки чесън. Задушават се докато станат зластистим, след което се добавят натърганите домати и чушката;
* Добавя се брашното, разтворено в с.л. вода и се овкусява с черен пипер и чубрица;
* Добавя се 100 мл вода и соса ври докато се сгъсти желаната гъстота;
* Добавят се нарязаните на ивички кисели краставички и се поръсва с нарязан на ситно магданоз.
В рецептата за соса е дадена като подправка чубрица. Може да бъде приготвен и с други подправки естрагон, босилек. Но чубрицата, която носи и чудното име “бабина душица” придава на соса един наш, роден аромат.