Маринована сельодка
Добави към моето меню
Маринована сельодка
Такава риба сельодка – няма, има херинга приготвена по този начин:)
4 филета херинга, около 1/2 кг
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 к.ч. оцет
5 зърна черен пипер
2 дафинови листа
1 лимон
подправки на вкус:
1 ч.л. горчица
1 ч.л. къри
1 -2 карамфилчета
кориандър
копър
Поставете подправките исока на половината лимон в 1/2 литър гореща вода и изчакайте маринатата да заври отново.
Оставете маринатата да изстине до стайна температура.
Наредете измитите филета в подходящ съд и залейте с маринатата.
Оставете да престои едно денонощие извън хладилника. След това приберете в хладилника, като сложите лимона нарязан на филийки.
Сельодката е най-добра на третия ден, поднесена с водка или приготвена на салата.
Сельодка под шуба
Сельодка с червено цвекло и картофи.
“Такава риба сельодка – няма…”
Упссс…, това е умалителна форма от “Селда” на руски (като селдичка на български) и според тълковния речник има такава риба: Селда* – мн. селди, ж. Риба херинга.*
Естествено, че различни риби (цветя, подправки и т.н.) имат различни имена на различни езици
Особено Важно е обаче, тази операция да НЕ се прави, ако селдата НЕ е 1)масивно осолена (тогава няма нужда от толкова сол в маринатата)или 2) не е супер замразена, защото някои доставчици намаляват прекомерното осоляване/замръзяване с уротропин, който иначе не е вреден консервант, но маринова ли се със оцет произвежда химическа реакция с резултат ФОРМАЛДЕХИД – супер вреден!!!