Последни Рецепти
Последни Статии

Маринована сельодка

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Маринована сельодка
Такава риба сельодка – няма, има херинга приготвена по този начин:)

4 филета херинга, около 1/2 кг
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 к.ч. оцет
5 зърна черен пипер
2 дафинови листа
1 лимон

подправки на вкус:
1 ч.л. горчица
1 ч.л. къри
1 -2 карамфилчета
кориандър
копър

Поставете подправките исока на половината лимон в 1/2 литър гореща вода и изчакайте маринатата да заври отново.

Оставете маринатата да изстине до стайна температура.

Наредете измитите филета в подходящ съд и залейте с маринатата.

Оставете да престои едно денонощие извън хладилника. След това приберете в хладилника, като сложите лимона нарязан на филийки.

Сельодката е най-добра на третия ден, поднесена с водка или приготвена на салата.

Сельодка под шуба
Сельодка с червено цвекло и картофи.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized

1 Comment

  1. 1
    Кристиян Симеонов // February 8th, 2010 at 2:12 pm

    “Такава риба сельодка – няма…”
    Упссс…, това е умалителна форма от “Селда” на руски (като селдичка на български) и според тълковния речник има такава риба: Селда* – мн. селди, ж. Риба херинга.*
    Естествено, че различни риби (цветя, подправки и т.н.) имат различни имена на различни езици :)
    Особено Важно е обаче, тази операция да НЕ се прави, ако селдата НЕ е 1)масивно осолена (тогава няма нужда от толкова сол в маринатата)или 2) не е супер замразена, защото някои доставчици намаляват прекомерното осоляване/замръзяване с уротропин, който иначе не е вреден консервант, но маринова ли се със оцет произвежда химическа реакция с резултат ФОРМАЛДЕХИД – супер вреден!!!