Последни Рецепти
Последни Статии

Сенна хрема

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Сенната хрема може да доведе до астма
Всеки трети българин киха и кашля заради алергия

Причината е в растителните полени, които дразнят лигавиците на носа и устата. Пикът на пролетните алергии е винаги през май. Именно този месец разцъфват растенията, богати на алергени, и хората, чувствителни към техния прашец, усещат в различна степен действието им. Симптомите обикновено са сърбеж на очите, носа и гърлото, кихане и кашляне.
Цъфтящите треви и житни растения са основният дразнител. Затова общините трябва да препоръчат да се коси тревата в училищните дворове, градинките пред блоковете и в парковете.
Масова заблуда е, че алергията се предизвиква от цъфтенето на тополите. Той обясни, че пухчетата от дърветата дразнят носа само механично. Истината е, че появата им съвпада с цъфтежа на тревите.

Може да се намали вредното въздействие на алергените върху човека. Специалистите съветват хората с непоносимост към цветния прашец да стоят по-малко навън – особено в сухо и ветровито време. Добре е и да носят шапки и очила, които да пазят очите. Препоръчва се и да се спи на затворени прозорци. Ако почувствате алергични реакции, потърсете личния си лекар. “Сенната” хрема може да се задълбочи и да стане астма.

д-р Тихомир Мустаков, главен асистент в Клиниката по алергология и астма в Александровска болница.

Сенната хрема е и най-често срещаният вид алергия у нас. Почти един милион българи страдат от това заболяване. Голяма част от алергичните са деца. Почти всяко четвърто хлапе у нас има някаква алергия. 15 на сто са със сенна хрема, 8% са развили астма. Според статистиката 40 на сто от малчуганите се оплакват от алергичен ринит, а между 10 и 13 % получават кожни обриви.
Замърсяването на въздуха в съчетание с все по-стерилната среда, в която живеем, са причина за непрекъснатото увеличение на броя на чувствителните към цъфтящите треви. Безразборното пиене на хапчета и особено на антибиотици е допълнителна предпоставка за развитие на сенна хрема или друг вид алергии.

Какво да се направи? Изхвърлете килимите и откажете цигарите

Поддържайте идеално чист дома си, ако искате да се избавите от алергиите.
Не позволявайте да се натрупва прах. В него се развиват микрокърлежи, които са силни дразнители за организма. За да ви бъде по-лесно, махнете килимите, завесите и меката мебел, в които се развиват вредните гадинки. Поставяйте детските играчки във фризера от време на време, защото студът е смъртен враг на акарите. В най-топлите летни дни изнасяйте матраците на слънце, за да се напекат.
Отстранете идеално всички плесени в банята и в почвата на стайните цветя. Видите ли, че пръстта в саксиите побелява, незабавно пресадете растението или го изнесете на балкона.
Внимавайте с какви химикали почиствате дома си, защото някои от тях съдържат опасни химикали.
Не пушете, защото цигарите предизвикват още по-силни пристъпи на алергия и особено на сенна хрема.

Избягвайте приемането на аспирин. Според Британския медицински журнал той допринася за усвояването на повечето хранителни вещества, причиняващи алергии.

Предпочитайте храни, които не са пръскани с химикали или не съдържат изкуствени добавки
. Четете внимателно етикетите на храните, които купувате и ако лекарите не препоръчват друго, започнете прочистваща диета. Укрепването на общия имунитет на организма, ще ви помогне да се справите по-лесно и с алергиите.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории