Последни Рецепти
Последни Статии

Антибиотици

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Антибиотиците са руска рулетка – дозата различава лекарството от отровата
Прекаляването с тях може да навреди повече, отколкото да помогне

Отдавна у хората се е наложило убеждението, че антибиотиците са животоспасяващи лечебни средства. Това е така, но не съвсем…

История
Втората половина на 19-ото столетие бе свидетел на шеметното развитие на органичната химия. То позволи синтезирането на много нови препарати с уникално лечебно действие. Блестящ пример за това са постиженията на Паул Ерлих, който, оглавявайки голям екип от химици, след 606 опита успя да открие салварзана – спасителен арсен, или истински “магически куршум” срещу бледата спирохета, причинителка на сифилиса. По това време това венерическо заболяване е имало почти епидемичен характер. От него са страдали безброй хора и видни личности като Наполеон, Ги дьо Мопасан, Хайнрих Хайне, Фридрих Ницше, Ленин и нашия Стефан Стамболов. Прогресивната умствена парализа и психическите разстройства са били най-честите им последици. Затова постижението на Ерлих бе огромно и той заслужено получи Нобеловата награда за 1908 г.
Двадесет и пет години по-късно Герхард Домак откри лечебното действие на пронтозила и постави началото на сулфаниламидната ера в медицината. Огромен брой бактериални инфекции бяха излекувани, така че тези препарати създадоха истинска революция, а Домак и сътрудници заслужиха Нобелова награда, която обаче нацистите му забраниха да получи. И все пак това стана след края на войната през 1945 г.
Третият благодетел на човечеството е Александър Флеминг. През 1928 г. той забелязал, че плесента на пеницилина унищожава микробните култури, но е трябвало да минат още 10 години и сътрудничеството на Борис Чейни и Хауърд Флори, за да се стигне до чудодейния ефект и лечебната ера на пеницилина. За това през 1945 г. тримата биват удостоени с Нобелова награда.
Четвъртият благодетел е проф. Селман Уаксман. Той доказа, че микроби от групата актиномицес могат да унищожават туберкулозните бацили. На него дължим препарата стрептомицин и термина антибиотик. Негова е огромната заслуга в борбата с “бялата чума” – туберкулозата, и затова през 1952 г. той стана Нобелов лауреат по медицина.

Употреба
Всичко това обяснява защо през втората половина на XX век антибиотичното лечение стана не само лечението на избор, но и доминираща терапия, която спаси живота на милиони човешки същества. Лекарите я използваха с широка ръка, в прекомерни дози, а понякога и без достатъчно показания. Затова се появиха и първите съобщения за неблагополучия и странични действия. В телеграфичен стил ще кажем само че те са два вида:
а) масово разпространение на алергиите сред пациентите;
б) създаване на устойчиви видове бактерии.

Противопоказания
Животът показа старата истина, че в природата на всяко действие се намира и противодействие. Широката употреба на естествени антибиотици доведе до поява на алергии и свръхчувствителност, за избягването на които се премина към изготвянето на полусинтетични и синтетични препарати. По-трудна и неблагоприятна обаче е новопоявилата се устойчивост на бактериите, която с времето стигна дотам, че микроби, които преди гинеха от антибиотиците, например пеницилина, почнаха да го използват дори като хранителна среда.
Сега вече е доказано, че в някои бактерии се появяват мутации на хромозомно ниво, които се предават и наследствено и дори водят към впечатляващ мултипликационен ефект. Така например за 24 часа от една-единствена бактерия могат да се получат няколко милиарда!
Английското сп. The Lancet неотдавна съобщи, че в Южна Европа консумацията на антибиотици е неколкократно по-висока от тази в северните страни.

Консумация
Изследователи от Анверс (Белгия) се заеха да анализират данните, идващи от 26 страни за последните 5 години. Те са въвели тест ДИД (= дневна доза от антибиотици на 1000 жители). Оказало се, че по този показател Франция заема първо място в Европа с ДИД 32,2, следва Гърция с 31, Люксембург и Португалия с 27, Италия 26, Испания 20, Великобритания 15, Дания 14, Германия 13, Австрия 12 и Холандия едва 10.
Ето защо резистентността (устойчивостта) на бактериите спрямо антибиотиците вече се е превърнала в опасност за общественото здраве. Като основни причини за това нежелателно явление се сочат: злоупотребата с това лечение с широка ръка, недостатъчно прецизирани показания, невежеството и презастраховането. Един пример: употребата на цефалоспорина, който е широкоспектърен антибиотик и се ползва при лечение на сепсис, пневмония и менингит, в Гърция се предписва 256 пъти повече отколкото в Дания!

Внимание!
Ако искаме да запазим колкото се може по-дълго ефикасността на антибиотиците като отлично лечебно средство трябва:
а) те да престанат да бъдат тривиално средство за лечение;
б) да се ползват като специално лечение с необходимата осторожност и в подходящи дози;
в) да се избягва презастраховането от страна на лекаря, защото е безполезно и вредно за пациента.
По този начин вредата от антибиотиците престава да бъде чисто професионален и става частично културен проблем, който може да се разреши с достатъчна информация и добро желание.

По сп. “Панорама”

Антибиотиците са нож с две остриета
В големи количества хапчетата разболяват

Антибиотиците са едни от най-често употребяваните лекарства у нас, твърдят лекарите. Хапчетата се пият с нужда и без нужда и много често се взимат без предписанието на лекар. Това обаче е много опасно и трябва да се избягва. Антибиотикът е много силно лекарство, но и
силна отрова.
Според лекарите голяма част от заболяванията се изострят, а имунната система на организма отслабва при хора, които употребяват прекалено много антибиотици.
Не се лекувайте с антибиотици при вирусни и гъбични инфекции.
Тези лекарства действат само на бактериите. Дори и при такива заболявания е задължителна консултация с лекар, преди да започнете да пиете хапчетата, предупреждават те.
Ако сте пипнали бактериална инфекция, поискайте да ви направят
антибиограма.
Това е изследване, при което се установява кои точно антибиотици изтребват най-добре бактериите.

Преди да започнете да взимате някой антибиотик, трябва да направите изследване за чувствителността на организма ви към него, съветват лекарите.
Изследвайте се за алергии
Много хора са алергични към антибиотици и трябва предварително да се установи дали медикаментът е подходящ. Необходимо е да се направи кожна алергична проба с избраното от лекаря ви лекарство. Ако проявите алергия към него, то може само да ви навреди повече, затова е необходимо да се смени с друго.
Ако антибиотикът се приема през устата – някои храни могат да го дезактивират – попитайте лекаря. Въобще питайте преди или след ядене и на какъв интервал да го вземате.
Антибиотиците имат и свойството да взаимодействат с някои от лекарства, които вече пиете или се налага да пиете успоредно с тях. Това сериозно може да навреди на организма или на силата на действие на хапчето. Противокиселинните средства например пречат на усвояването на тетрациклините и 4-хинолоните. Ефектът на противозачатъчните хапчета пък се неутрализира от хлорамфеникол и тетрациклини.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории