Последни Рецепти
Последни Статии

В сезона на черноморската риба

Добавено в Ястия с риба и рибни продукти

Добави към моето меню

Септември е. Край на туристическия сезон е, а за рибарите по морето сезонът започва. Ако сте край Черноморието сутрин рано може да купите от рибарите. Романтична картина и много морска е да застанете рано сутрин на пристанището в Балчик или Созопол и да чакате лодките на рибарите да излязат на брега. Да изберете прясна, да се приберете дома и да я сготвите.

carevo
В сезона на черноморската риба

Може да изберете дребен сафрид, паламуд или чернокоп. А може да попчета, карагьоз, барбун. А паламуда си е истински деликатес.

Риба от Черно море:
– лефер
– чернокоп
– сафрид
– карагьоз

Деликатес са:
– паламуд
– Калкан – вкусна дънна риба
– пъструга (есетрова риба, подобна на сладководната чига)
– див лаврак

На мен това не ми е познато като преживяване – да отида на пристанището и да купя прясно уловена риба. Дори имената на рибите ми звучат непознато.
Научих се в Барселонета, квартала на Барселона до морето, в местните хали да следя рибата. И да търся начин да разбера каква е и как да я приготвя. Преживяване си беше първата паста с морски дарове. Или какъв деликатес е филе от риба тон.
А в София в големите вериги следя кога има промоция за пъстърва, скумрия, ципура … за да редувам рецептите за риба у дома. Затова и пиша това с нотка на носталгия и на нещо, което си заслужава да се преживее. Да сготвиш прясна, вкусна риба.

снимката е пристанището на Царево

Все по-малко риба в Черно море
В последните години от Черно море са изчезнали десетки видове риби
Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години. Това каза по Дарик бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев. Освен замърсяването на морето, изключително вреден е и уловът на цаца, защото цацата е в основата на хранителната верига.
В последните години от Черно море са изчезнали десетки видове риби – скумрия, платерини, рядко се среща и лаврак.

riba cherno more
Илюстрацията е от една много полезна публикация на в-к Капитал – Особености на черноморския риболов Кратко ръководство за живота на попчето, скорпида, барбуна, заргана и други местни видове риба

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории