Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти с арония

Добавено в Консерви и зимнина

Добави към моето меню

Арония Aronia melanocarpa Elliot е вече добре позната у нас. Много от нас имат храст арония в градината си или купуват кг от полезния плод за да го включат в храненето си през цялата година.

aronia hrast

Ако нещо може да се определи като храна и лекарство, това е сокът от плодове на арония. Изследвания на лекари, химици и диетолози сочат, че с него могат да бъдат атакувани в начален етап някои от болестите на века – атеросклероза, затлъстяване, диабет, дори рак.

Аронията е със стабилен антиокислителен ефект. Такива свойства имат и плодовете на вишната, гроздето, но те се неутрализират при съприкосновението с атмосферния въздух. Докато антиокислителните съставки на аронията са неподатливи на въздействието му.

Сокът от арония се препоръчва на хора с атеросклероза (високо ниво на липидите в кръвта), с високо кръвно налягане, лъчеви увреждания, работещи с токсични вещества и тежки метали. В комбинация с ябълков и цитрусов пектин той подобрява състоянието на болни от рак на дебелото черво.

recepti s aronia
Рецепти с арония

Не бива да се изхвърля нищо от плодовете на аронията. Затова когато се запазва за зимата не трябва да се лишавате от фибрите,които са в люспата и в самия плод. Затова съхранете цели плодовете. Направете компот, изсушете целите плодчета и след може да направите чай, да добавяте в сладкиши, в козунак също. Замразена във фризера и през зимата към смути – някои плодове стават по-лесни за консумация като минат през блендера.

Може да съхраните арония по няколко начина за зимата:
Сушена за чай (лечебна е)
На сироп от арония
На сладко, така както се проготвя от боровинки
На сибирско сладко, така както се приготвя по рецепта на Петър Димков от черен бъз в началото на есента
aronia pix sladko

– Да се замрази във фризера за смути
– Може да се комбинира с други плодове и да се направи на компот – действа тонизиращо, като енергийните напитки
Домашен ликьор тути фрути – това е един буркан в който слагате касис, френско грозде, вишни, боровинки, къпини, арония… ръси се малко захар, малко ракия и става ликьор
– Вино от арония
– Оцет от арония

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории