Шарено руло
Добави към моето меню
Шарено руло
с плънка от извара и плодове
Продукти
4 яйца
6 с.л. захар
3 с.л. прясно мляко
12 с.л. брашно
1 с.л. какао
1 пакетче ванилия
1 ч.л. бакпулвер
за плънката
350 г извара
200 мл сметана
3-4 с.л. пудра захар
100 г плодове – френско грозде, касис, боровинки, къпини
Приготвяне на шарено руло
* Яйцата се разбиват със захарта, добавя се пресятото с бакулвера брашно, млякото и ванилята и се разбива до пухкава смес
* Разделя се на две части, като към едната се прибавя какао
* Тавата (голямата тава, която върви към фурните) се застила с хартия за печене
* Кафявата смес се слага в найлонова торбичка и се отрязва в единия край. В тавата диаогонално се правят ивици по дължина на разстояние около 2 с, една от друга
* Жълтата смес се слага в найлонова торбичка и се отрязва в единия край. В оставените разстояния между кафевите ленти се правят ленти с жълтото тесто
* Блата се пече до готовност на средна фурна на 190 градуса
* Изважда се и се обръщя върху влажна кърпа. Навива се на руло
* Плънката се приготвя като разбиваме изварата със захарта до крем и добавяме към разбитата смес
* Намазваме рулото и поръсваме с горски плодове. Завиваме отново рулото, загъваме с домакинско фолио и поставяме в хладилника за час
Може да се направи с различна плънка, според вкуса и сезона
За вдъновител на това руло, направено много спонтанно и с обещанието, че отново ще се прави.
– рецепта на Веси Казакова
– хартията за печене, която купих – години ползвах паус, само че не какъв е, а от лекциите по синоптична метеорология, на тях студентите бяха чертали карти, а аз ги ползвах след това.
Не трябва да се притеснявате, че ивиците кафява и жълта смес не са ви се получили много добре, като се навие и нареже ще е ефектно и вусно