Шарлота
Добави към моето меню
Новогодишна шарлота
рецепта Лидия Дрянкова
Продукти
7 яйца,
1 литър студено прясно мляко,
3 с.л. желатин /това е точно 3 пакетчета/,
3 с.л. брашно,
1 ч.ч. захар
3 с.л. захар за белтъците,
1 чаена чаена чаша смлени орехи,
1 с.л. какао,
2 прахчета ванилия,
настъргана кора на 1 лимон,
кокосови стърготини и шоколадови пръчици по 1 пакетче.
7-те жълтъка, брашно,1-та чаена чаша захар и желатина се разбъркват на сухо в тенджера.
Постепенно прибавяме студения литър прясно мляко като бъркаме с разбивачка за да стане еднородна смес.
Слага се на котлона, като непрекъснато се бърка, докато се сгъсти. Оставя се настрани да поизстине.
Белтъците разбиваме с 3-те с.л. захар на сняг.
Към изстиналия крем прибавяме белтъците като бъркаме до получаване на хомогенна смес.
Разделяме получената смес на 3 части.
В първата част прибавяме ванилията и настърганата лимонова кора /и по желание 1 суп.лъжица кокосови стърготини/
Във втората прибавяме какаото, а към третата част прибавяме смлените орехи.
Обливаме форма за кекс с вода и последователно изсипваме трите крема в нея.
Поставяме сладкиша за 2 часа в камерата на хладилника/не повече от 2 часа/.
После може да стои в хладилника и непосредствено преди консумиране да се украси.
За да се извади от формата я затоплям с вода и обръщам върху поднос. Украсява се по желание-с изцедено мляко, сметан, плодове. Аз я поръсвам с кокосови стърготини и шоколадови пръчици.
Да ви е сладко!!!!!