Последни Рецепти
Последни Статии

Хапвайте шепа ядки на ден

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Хапвайте шепа сурови ядки на ден
Ако искате в шкафа да имате нещо вкусно за хапване – изберете качествен черен шоколад и ядки – бадеми, орехи, лешници, кашу и малко сушени плодове. След като имате такъв вкусен енергиен микс на склад остава само да се научите да го управлявате разумно, т.е. не повече от 30 г шоколад на ден или шепа ядки (не повече от 50 г, колкото и да са вкусни).
Това са резултати от изследване на шведски учени, които са в потвърждение на това

nuts pix 4

Ядките: природен микс от полезни мазнини, минерали и антиоксиданти
Учените от института “Каролинска” наблюдаваха 17 години 61 000 шведи на възраст от 45 до 83 години. Те установиха, че тези, които ядат ядки веднъж или два пъти седмично са с 20% по-нисък риск от сърдечна недостатъчност. Дори малко увеличаване на седмичната порция може да намали риска от поява на сърцебиене или сърдечна недостатъчност.

При по-големите почитатели на ядките, които ядат повече от три порции седмично, намалява рискът от атриална фибрилация, която предизвиква сърцебиене.

При хората, които ядат един до три пъти месечно, рискът от атриална фибрилация намалява с 3 процента, докато при тези, които си ги позволяват три или повече пъти седмично, той намалява с 18 процента.

Лекарски съвет е, че при хипертония помаг по 20 г сурови ядки на ден.

nuts pix 6
Избирайте пресни ядки с черупки които да счупите преди консумация. Сурови, без сол, без термична обработка

Шведските учени препоръчват все пак с ядките да не се прекалява заради високата им калоричност. Те обърнаха внимание обаче на факта, че само пет процента от доброволците, с които са работили, са прекалявали с ядките.

Тези, които редовно ядели ядки, водели общо по-здравословен живот – пушели по-малко и били по-активни. Затова е възможно ядките да не са единственият фактор, определящ по-доброто им сърдечно здраве.

Ядките са богати на полезни мазнини, минерали и антиоксиданти, които са полезни за сърцето. Предишни изследвания също показаха, че редовната им консумация намалява риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт и предизвиканата от тях смърт.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории