Шербет или сорбет
Добави към моето меню
Приема се, че това е първата в историята на човечеството студена рецепта. Смята се, че първи император Нерон е смесил вино, лед и мед. В Древен Китай също са приготвяли напитка от сняг, вино и плодове. Историята разказва, че кралица Екатерина Медичи носи със себе си рецептата във Франция. През 17-ти век леденото удоволстие се предлага в Париж и се появява в други страни.
Шербет или сорбет
Думата шербет звучи като от приказките за Шехеразада. От векове тя се поднася на всяка трапеза и в Турция я пият преди и по време на ядене. Обожават я заради освежаващото й въздействие.
Не само утолява жаждата, но и насища организма с витамини, минерали и микроелементи, а това е особено важно в горещия климат, когато организмът губи много вода. Така шербетът защитава от високата температура и изтощението. Добавят се билки и аромати. Има много рецепти за шербет в зависимост от съотношението на плодовия сок, водата и захарта, питието се получава с различна плътност – по-течно или по-гъсто. Може дори да се замрази и да се поднесе като десерт.
Шербет или сорбет
Сорбе (сорбет) – това е арабската дума “шербет”, произнесена по френски маниер. Арабите наричат шербет няколко различни рецепти – сладко гъсто питие от плодове, захар, ядки, както и плодов сок с вода и подправки, така и прохладна напитка с варени плодове (като студен компот) и билки.
Във френската кухня сорбет или сорбе е вид плодов сладолед, приготвен без мляко, сметана или каквато и да е мазнина. Сорбе е вид диетичен десерт – много витамини, малко калории – това е замразено плодово пюре с добавка на малко захар (на вкус)
Сорбе може да се приготви от всеки плод, хубаво е, ако плодовете са сочни, затова и много популерно е сорбе от пъпеш
Праскови, кайсии, ягоди, малини, къпини, ябълки … Има рецепти, които се приготвят с мляко, например сорбе с малини и мляко
Една от най-известните рецепти за шербет е
Розово-лимонов шербет
Продукти за 1 порция
10 листенца от ароматна роза
1-2 с.л. захар (мед)
200 мл студена вода
1 с.л. лимонов сок
кубчета лед
Приготвяне
* Листенцата роза и захарта се слагат в чаша и се претриват с лъжичката
* Добавя се лимов сок и водата
* Слага се в хладилник за час, след което се прецежда и поднася с кубчета лед, украсен с листенца от роза
А това е рецептата за Сорбе от рози и лимон
рецепта abrowntable.com
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
50 мл прясно изцеден лимонов сок
10-15 розови листенца
2 с.л. розова вода
свеж листа от мента за гарнитура
*В тенджера се смесват розовите листенца, вода и захарта и се слага да заври. След което се оставя да се пхлади, тогава се добавя и розовата вода.
* Сместа се слага във фризер, след 2 часа се изважда и се разбива за да не се образуват големи ледеени кристалчета и се връща във фризера
* Сервива се в купички украсено с листенца мента
Шербет с ягоди и мента (плодов сладолед)
за 5 порции
500 г ягоди (малини)
4 с.л. захар пудра
400 мл студена вода
няколко листа мента
* Ягодите се измиват, нарязват на парченца и се слагат в блендер до получаване на ягодово пюре
* Може да се приготви с малини или фреснко грозде – тогава след като се получи плодовто пюре се прецежда за да се отделят семенцата
* Захарта се добавя към плодовото пщре и водата, разбърква се и се посатвя във фризера
* Когао плодовата маса е леко изстинала се изважда и се разбърква с миксер до еднородна смес. Поставя се обратно във фризера. Изважда се още веднъж се разбива с мискер. След което се разпределя във формички (може да изпозлвате силиконови форми за мъфини) и се поставя във фризера до готовност
* Поднася се украсено с листа мента и цели плодове
И още много рецепти има. Времето е горещо защо да не си приготвим нещо вкусно и разхладително.