Празнична портокалово-шоколадова торта
Добави към моето меню
Празнична портокалово-шоколадова торта
рецепта споделена от Виолета Демирева
Продукти
За блата
90 г масло
6 яйца
170 г захар
Настъргана кора на 1 портокал
140 г брашно
25 г какао
За шоколадов мус
150 г натурален шоколад
750 мл течна сметана
3 с.л. пудра захар
За портокаловото желе:
3 листа желатин (20 г)
250 мл пресен портокалов сок
1 лимон, сок
50 г захар
250 г портокалов конфитюр
За гарниране:
50 г филирани бадеми
Начин на приготвяне
• За блатовете отделете жълтъците и белтъците в две купи. Разбийте белтъците с помощта на миксер леко и след това добавете половината захар. Продължете разбиването до получаването на сняг.
• Жълтъците разбийте на водна баня с останалата захар, докато изсветлеят и се сгъстят
• Добавете разбитите жълтъци към белтъците и разбъркайте с помощта на шпатула. Добавете брашното и разбъркайте. Накрая добавете предварително разтопеното и леко огладено масло. Разбъркайте до хомогенност.
• Разделете тестото на две еднакви части в две купи. В едната купа добавете настърганата портокалова кора, а в другата – пресятото какао. Разбъркайте.
• Постелете голяма плоска тава с хартия за печене и в едната половина изсипете бялото тесто, а в другата – кафявото. Разстелете всяко тесто на тънък слой с помощта на нож така, че двете теста да се допрат едно до друго. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 200 градуса 6 минути.
• За шоколадовия мус нарежете шоколада и го разтопете на водна баня. Сметаната разбийте с помощта на миксер заедно с пудрата захар, до твърдост. Добавете разтопения шоколад към сметаната и разбъркайте енергично с помощта не тел, до хомогенност.
• Обърнете изстиналите блатове и отлепете хартията от тях. От всеки блат изрежете кръг по очертанията на формата за печене /диаметър 22 см/ с помощта на нож..
• Нарежете и белия, и кафевия кръг на 8 еднакви триъгълни парчета, като използвате линийка.
• Постелете дъното и стените на кръглата форма с голямо парче прозрачно фолио. На дъното подредете 8 парчета блат, като редувате бяло и кафяво. Премерете височината на формата /трябва да е приблизително 4 см/ и от останалия блат нарежете еднакви правоъгълни парчета, по 4 парчета от всеки блат. Подредете ги по стената на формата.
• Изсипете шоколадовия мус и го изравнете. Върху него подредете останалите 8 триъгълни парчета,к ато отново редувате бяло и кафяво. Покрийте тортата с прозрачно фолио, поставете нещо тежко върху нея и я оставете в хладилник за 30 минути.
• За портокаловото желе накиснете листата желатин в студена вода за 10 минути. В тенджерка сипете портокаловия и лимоновия сок, настърганата лимонова кора, захарта и портокаловия мармалад и ги оставете да заврат. Дръпнете съда от огъня, добавете желатина, /като го изтискате от водата, но не напълно/, и разбъркайте докато той се разтвори. Оставете желето да изстине за 2 минути.
• Извадете тортата от формата, отстранете фолиото и пъхнете картон под нея. Вземете я в ръка и с помощта на четчица нанесете желето по повърхността на цялата торта. По долния ръб на тортата нанесете предварително запечени филирани бадеми /на 180 градуса за 15 минути/.
Рецептата е от Пекарната на Рудолф – Сицилианска шоколадова торта
http://www.24kitchen.bg/shows/pekarnata-na-rudolf/recipe/sicilianska-shokoladova-torta