ЩИ – постна зелева чорба
Добави към моето меню
Щи от прясно зеле без месо – много популярна рецепта от руската и украинска кухня
Рецепта Валентина Кисьова
Продукти:
400 г прясно зеле
2 моркова
3 картофа
2 глави кромид лук
4-5 с.л. олио
4-5 домата
200 мл разсол (може да бъде от кисело или от консервирани зеленчуци, сок от буркан кисели краставички)
2-3 дафинови листа
Сол на вкус
Прясно смлян чер пипер на вкус
Начин на приготвяне:
• Почистват и нарязват на малки кубчета картофи, настърган морков, лук. Зелето се реже на ситно и претрива с пръсти
• В тенджера се налива 1 л вода и се слага да заври и се добавят нарязаните на кубчета картофи и зеле
• В тиган се слага да загрее мазнината след което се добавя нарязания на ситно лук, настърганите моркови
• При картофите и зелето, които се варят се добавят нарязаните домати, 200 мл разсол. След като зври се добавят задушените лук и моркови
• Супата ври още 10-на минути и се добавя дафинов лист, сушени зелени подправки (магданоз, копър, кинза, кориандър) и се оставя да заври супата още веднъж. Ако подправките са свежи се добавят след като супата е махната от котлона.
При сервиране на супата щи може да се гарнира със сметана. Супата става по-вкусна на втория ден. Добре се съчетава с черен хляб, запечен с малко масло и натрит със скилидка чесън
Източник на руски: http://vkusno-da.ru/shhi-iz-svezhej-kapusty-bez-myasa