Летни зеленчуци на фурна
Добави към моето меню
Едно ястие, което през август и през септември ще се прави. Много е вкусно, прилича на рататуй, но без внимателното нарязване и редене на зеленчуците – патладжани, тиквички, домати, чушки. Опитайте, може да се поднесе както като гарнитура, така и като основно ястие като добавите саламурено сирене и срежете един домат.
Летни зеленчуци на фурна
Продукти:
2 патладжана
1 морков
1 тиквичка
4-5 чушки
2 глави кромид лук
5-6 скилидки чесън
2-3 с.л. олио (или зехтин)
1 с.л. ябълков оцет
1 с.л. настойка от нар (такава се ползва в средиземноморската кухня – прилича на гъст ароматен и сладък оцет)
Начин на приготвяне:
• Последователността е важна, защото продуктите имат различна потребност от термична обработка. Нарязват се патладжаните на кубчета. Слагат се в тава застлана с хартия за печене (или силиконово килимче) и се поръсват с 1-2 с.л. олио. Слагат се да се пекат на средна фурна на 200 градуса
• В това време се тежат на кубчета тиквичка, морков, кромид лук и чесън. Добавят се в тавата, поръсва се с олио и се пекат до готовност
• При поднасяне се полива с ябълков оцет и настойка от нар. Вкусни са топли и изстинали.